Hopp til innhold

Endte på sykehus etter båtvask

Håndleddet ble svart og han mistet følelsen i huden. – Da forstod jeg at noe var alvorlig galt, sier Trond Brekke, som nå vil advare andre.

etseskader etter båtvask

DYPE ETSESKADER: – Dette går sikkert bra, var første tanken. Jeg trodde jeg kunne vaske det vekk, sier Trond Brekke. Det skulle vise seg å være langt mer alvorlig.

Foto: Privat

Tønsberg-mannen har ikke tall på hvor mange ganger han har vasket en båt.

Denne gangen gikk det likevel dårlig, og han fikk en dyr lærepenge.

Brukte beskyttelsesutstyr

Trond Brekke ble nylig ferdig med årets første båtpuss. Han har aldri vært spesielt nøye med hansker eller beskyttelse, men denne gangen brukte han det.

Trond Brekke

UHELDIG: Årets båtvask i forrige uke gikk ikke helt som planlagt for Trond Brekke. Nå er armen operert etter at han fikk dype etseskader.

Foto: Privat

I år testet han et alkalisk vaskemiddel. På flaska stod det at stoffet var etsende, så Brekke dro på seg plasthansker og regndress.

Etter to-tre timer var båten skinnende ren. Først da han skulle ta av seg klærne, oppdaget han at noe ikke var som det skulle.

– Håndleddet var helt svart. Da jeg trykket på det, var det ingen følelse, alt var bare helt dødt, sier Brekke.

Årsaken var en glippe mellom regnfrakken og hanskene. Nå vil han advare andre mot å begå samme feil som ham.

Måtte transplantere hud

Han hadde ikke kjent noe svie eller ubehag underveis. Først tenkte han at dette sikkert skulle ordne seg, men for sikkerhets skyld tok han en telefon til Giftinformasjonen.

Mari Tosterud

HØYSESONG FOR ETSESKADER: Våren og sommeren er en tid hvor Giftinformasjonen mottar flere hundre henvendelser i året om etsende stoffer, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud.

Foto: Privat

– Jeg fikk beskjed om å skylle området og deretter kontakte legevakta, forteller Brekke.

Han ble raskt sendt til akuttmottaket på Sykehuset i Vestfold. Der fikk han beskjed om at det så alvorlig ut.

Brekke hadde fått en dyp etseskade. Søndag dro han til Sykehuset i Telemark, hvor de transplanterte hud fra låret hans.

Flere begår samme tabbe

Giftinformasjonen får rundt 700 henvendelser årlig der det er risiko for moderat eller alvorlig etseskade.

Våren og sommeren er høysesong for etseskader.

– Det varier litt med sesongen. Nå skal mange rengjøre terassen sin, og da får vi hyppige spørsmål flere ganger i uka, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud hos Giftinformasjonen.

Les etiketten nøye, bruk verneutstyr og unngå at stoffet får kontakt med hud og øyne, råder Tosterud.

– Når uhellet først skjer, er det viktigste å skylle. Jo fortere du kommer i gang med det, jo bedre er det, sier Tosterud.

Skyll med det du har for hånden, det trenger ikke å være sterilt. Det er bedre å skylle med for eksempel ferskvann enn ingenting, ifølge avdelingsdirektøren.

Kan ta tid før det oppdages

Det skumle med etsende stoffer er at mange ikke merker at skaden er i ferd med å skje. Slik som i Trond Brekke sitt tilfelle.

Tosterud forteller om tilfeller der barn har sølt etsende stoffer på sokkene. De har gjerne gått med det på huden i lang tid før det blir oppdaget. Resultatet er svart hud med dødt vev.

– Hvis du har fått slike stoffer på huden, skyll med en gang. Ofte bør du skylle i 30 minutter, men er huden fortsatt såpeglatt bør du fortsette å skylle, råder Tosterud.

Ofte kan en etseskade være langt mer alvorlig enn den først ser ut som. Kontakt Giftinformasjonen på 22591300 for råd om førstehjelp og veiledning på om du bør oppsøke lege.

Tosterud er takknemlig for at Brekke ønsker å dele sin uheldige opplevelse.

– Kjempefint at han står frem, slik at andre kan lære av sånne uhell. Disse uhellene er vanlige, så han er ikke alene om denne hendelsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark