Hopp til innhold

Fikk 4000 kroner i bot for kattedumping

En kvinne dumpet en katt på trappen til Dyrebeskyttelsen i Tønsberg-Horten i sommer. Politiet straffer slike brudd på dyrevelferdsloven med bøter og i verste fall fengsel.

Stikker av fra katt

STIKKER AV: Her blir katten dumpet på trappene, hvor den risikerte å stå i to døgn uten mat, vann, og mulighet til å gå på do.

Foto: Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten

– Det ble gitt et forelegg på 4000 kroner. Denne saken er alvorlig og dyrevelferd er noe politiet fokuserer på, sier politiadvokat Nina Aaskjær i Sør-Øst politidistrikt.

Politiet vurderer hver dyrevelferdssak individuelt når de skal dele ut bøter for brudd på dyrevelferdsloven.

– Det kommer helt an på saken, når forelegget gis, tas det også hensyn til inntekten til vedkommende, sier Aaskjær.

Nina Aaskjær

FORELEGG: Påtaleansvarlig i saken Nina Aaskjær.

Foto: Ola Walberg

Det var i sommer at Bård Kirkeeng ved Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten tilfeldigvis var ved lokalene til Dyrebeskyttelsen. Der oppdaget han et bur på trappa ved hovedinngangen.

Avslørt av kamera

– Vi kom dit på en tirsdag, men det skulle ikke være folk der før på torsdag. Dersom vi ikke oppdaget det, ville katten i det lille buret stått der i nesten to døgn uten vann, mat og mulighet til å gå på do, sier Kirkeeng.

Bård Kirkeeng

FLAKS: Kun flaks gjorde at Bård Kirkeeng oppdaget katten.

Foto: Privat

Han gikk inn i lokalene for å sjekke overvåkningskameraet, og ble forferdet av det han så.

– En bil stoppet utenfor, og en kvinne sprang ut og satte fra seg katten. Bilen kjørte av gårde i full fart, sier han.

Anmeldte saken

Bildene fra overvåkningskameraet viser skiltnummeret på bilen som førte til at Dyrebeskyttelsen anmeldte saken til politiet. Kvinnen ble idømt et forelegg på 4000 kroner.

Hva synes du om straffen?

– Det er flott at politiet tar tak i dette. Brudd på flere lover i dyrevelferdsloven skal straffes med bøter, og er det grovt nok kan man få fengsel i opptil ett år, sier Kirkeeng.

Kirkeeng skulle imidlertid ønske at boten var høyere.

– For min del kunne jeg tenkt meg enda strengere straff for å gjøre noe sånt. Spørsmålet er om 4000 kroner svir nok, sier han.

Dumper katt

DUMPES: Her plasseres katten på trappene før bilen kjører av gårde.

Foto: Dyrebeskyttelsen

Ta kontakt

Bård Kirkeeng synes det er merkelig at folk ikke tar kontakt med Dyrebeskyttelsen når man må kvitte seg med et kjæledyr.

– Det er rart man velger å sette dyr i skogen for å dø, eller dumper dem på trappa. Særlig når det er så lett å komme i kontakt med oss på telefon, via hjemmesiden eller Facebook, sier han.

Kirkeeng sier Dyrebeskyttelsen benytter seg av overvåkningskamera for å ivareta sikkerheten til dyra, ansatte og eiendommen.

– Det er ingen som sitter og følger med live på det som skjer på overvåkning, presiserer han.