Hopp til innhold

Varslet om kokainsmugling – ble selv fengslet

Mannen rakk å sone to av sju år før Høyesterett opphevet dommen. Nå er mannen frikjent etter en ny runde i lagmannsretten.

Kokainbeslag fra en bil som ble stoppet i Larvik i 2017.

SKJULT KOKAIN: I bilen som mannen kjørte, fant tollerne 12 kilo kokain som var forsøkt skjult. I alt fire voksne var med på turen. De andre involverte fikk fra seks til åtte års fengsel.

Foto: Tollvesenet

– Dommen var enstemmig og det var veldig emosjonelt for ham, sier mannens forsvarer Matthias Wilding.

For tre år siden bestemte klienten hans seg for å varsle politiet om narkotikasmugling.

At han selv skulle bli dømt var et uventet resultat.

Tok danskebåten

Sammen med en albansk familievenn tok han danskebåten over til Larvik i oktober 2017. Dette var den syvende turen de tok sammen, men allerede etter et par turer hadde 45-åringen begynt å bli mistenksom.

Hver gang de ankom Norge måtte han kjøre bilen, mens vennen skulle gå av båten. Han fikk også betalt for å være sjåfør. Mannen forstod etter hvert at han ble misbrukt som kurer.

Han valgte derfor å varsle om smuglingen gjennom en nettside til tysk politi.

Til tross for at tyske myndigheter advarte mannen mot å bli med på turene fortsatte han å ta oppdrag som sjåfør.

– Han kunne ikke risikere at bilen ble stoppet etter at han selv hadde sagt nei til å bli med, sier Wilding.

Likevel var han ikke forberedt på at han selv skulle bli pågrepet og dømt for innførsel av narkotika til Norge.

Advokat Matthias Wilding.

FORSVARER: Matthias Wilding er den tyske mannens forsvarer.

Foto: Privat

Anket dommen

På turen i 2017 ble bilen vinket inn til kontroll så snart den ble kjørt i land. Det var ikke tilfeldig. Mannen hadde selv varslet tollmyndigenene om at de skulle til Norge og trolig hadde med narkotika.

Bilen var et målrettet objekt, som tollvesenet etter mottatte opplysninger fra tysk tollvesen om kjøretøy og personer, skulle kontrollere.

Agder lagmannsrett

I bilen fant tollerne 12 kilo kokain. Narkotikaen hadde en gateverdi på ni millioner kroner. Utblandet var narkotikaen verdt det dobbelte.

45-åringen ble dømt til syv år og seks måneder fengsel av Larvik tingrett i desember 2018. Lagmannsretten halverte straffen etter en anke, men tyskeren var ikke fornøyd.

Han anket til Høyesterett. De opphevet dommen og dermed fikk mannen en ny behandling i lagmannsretten igjen.

Hans albanske venn slapp unna fordi han gikk av båten til fots og er etterlyst internasjonalt.

– Urettferdig straff

Mannens advokat, Matthias Wilding, forteller at 45-åringen har opplevd straffen han fikk i 2018 som både sjokkerende og urettferdig.

– Etter at han ble dømt i tingretten og heller ikke frifunnet i lagmannsretten, hadde han nesten mistet enhver tillit til det norske rettssystemet, sier Wilding.

Det tok to år før dommen ble opphevet av Høyesterett. Etter en ny rettsrunde i lagmannsretten i januar i år er mannen nå frikjent.

Nå forsøker 45-åringen å leve livet som før han ble fengslet i Norge, og har fått tilbake sin gamle jobb, opplyser advokaten.