Feil togpris i over seks år

Folk som kjører tog fra Sandefjord til Torp flyplass har betalt for mye i billettpris i over seks år. Nå innrømmer NSB at prisene ble satt feil da Torp stasjon ble opprettet i 2008.
Folk som kjører tog fra Sandefjord til flyplassen på Torp har betalt for mye i billettpris i over seks år. Like lenge har folk fra Tønsberg kunnet kjøre tog billig til flyplassen. Nå innrømmer NSB at prisene ble satt feil da Torp stasjon ble opprettet i 2008.

SE VIDEO: NSB har feilpriset strekningene til og fra Torp stasjon siden 2008.

Det virker meningsløst å diskriminere folk i Sandefjord i forhold til Tønsberg

Bjørn Ole Gleditsch, ordfører
Vestfoldbanen

AVSTANDSFEIL: NSBs priser på Vestfoldbanen gjenspeiler ikke avstandene.

Foto: Rune Jensen / NRK

I over seks år har passasjerene på Vestfoldbanen betalt feil pris.

Det koster nemlig nesten like mye å ta toget fra Sandefjord til Torp som fra Tønsberg til Torp, selv om flyplassen ligger to mil fra Tønsberg og bare fire kilometer fra Sandefjord.

Pendler: – Blir veldig feil

Det reagerer passasjerene på.

– Jeg synes det blir veldig feil for oss som bor sør i fylket, sier Sondre Kveum.

Han togpendler til og fra Sandefjord til jobben på flyplassen.

– Jeg har lagt godt merke til dette. Jeg betaler 41 kroner fra Sandefjord som er et stopp unna Torp. Skal jeg til Tønsberg som er to stopp, så koster det bare noen få kroner mer, sier Kveum.

– Det er veldig rart. Det gir ingen mening, sier Hege Svendsberget. Hun har nettopp landet og er på vei til Stavern i Larvik.

Ordfører: – Urimelig og meningsløst
Bjørn Ole Gleditsch

MENINGSLØST: Ordfører Bjørn Ole Gleditsch synes prisforskjellen er urimelig.

Foto: Rune Jensen / NRK

Også ordføreren i Sandefjord reagerer på at sandefjordingene må ut med 41 kroner for den korte reisen, mens reisende fra Tønsberg slipper unna med 45 kroner, kun fire kroner mer, for to mil.

– Det synes jeg virker urimelig. Jeg synes man bør betale det samme i forhold til kjørte kilometer. Prisene virker ikke særlig godt begrunnet, sier ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch (H).

– Er du overrasket over forskjellen?

– Det er jeg veldig overrasket over. Siden dette er et selskap med statlig eierskap, virker det meningsløst at det skal diskriminere folk i Sandefjord i forhold til Tønsberg, sier Gleditsch.

NSB innrømmer feil

Nå innrømmer NSB at prisene ble satt feil da Torp stasjon ble opprettet i februar 2008.

– Stasjonen ble feil innplassert i 2008 i forhold til takstenhetene, slik at de som reiser sørfra fra Sandefjord har betalt en høyere pris i forhold til avstanden, enn de som kommer nordfra fra Tønsberg, sier kommunikasjonssjef i NSB Persontog, Åge-Christoffer Lundeby.

Åge-Christoffer Lundeby

BEKLAGER: Kommunikasjonssjef for NSB Persontog, Åge-Christoffer Lundeby, vil rette opp feilen fra og med 1. februar 2015.

Foto: Rune Jensen / NRK

Han vet ikke eksakt hvorfor feilen skjedde.

– Det er sterkt beklagelig. Det som nå er klart, er at vi gjør en prisjustering fra 1. februar neste år, slik at vi får rettet opp i dette en gang for alle, sier Lundeby til NRK.

Dyrere fra Tønsberg

– Hva blir prisendringen?

– Kroner og ører er ikke klarlagt ennå. Det blir dyrere fra Tønsberg og billigere fra Sandefjord. Nå får Tønsberg-kundene en pris som gjenspeiler den avstanden de faktisk kjører, som er lik resten av prisene til NSB, sier Lundeby.

– Hvor mye billigere blir det fra Sandefjord til Torp?

– Jeg kan ikke gå inn på hvor mye, men vi jobber med å justere ned prisen, slik at den gjenspeiler avstanden, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.

130 000 reisende i året

Torp stasjon har vært en suksess etter at den ble opprettet i 2008. Da ble Råstad stasjon, som ble nedlagt som stasjon i 1971, igjen tatt i bruk som flyplassens jernbanestasjon.

I 2013 brukte rundt 130 000 passasjerer stasjonen for å komme til og fra Sandefjord lufthavn. Det viser tall fra skyttelbussen som bruker snaue fem minutter fra Torp jernbanestasjon til flyplassterminalen.