Får støtte for å ha hengt opp bilder av tyver

– Jeg er helt overveldet over støtten jeg har fått, sier butikkinnehaver Gry Rui Jacobsen, som ikke vil gjøre det samme igjen.

Gry Rui Jacobsen

Innehaver Gry Rui Jacobsen tok ned bildene av tyver hun hadde hengt opp i butikkvinduet etter at Datatilsynet fortalte at slikt straffes med bøter.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Det var opplevelsen av maktesløshet etter en rekke tyverier av svært dyre varer at Jacobsen valgte å henge opp bildene i vinduet i klesbutikken i Sandefjord.

Hun var oppgitt fordi anmeldelser til politiet bare har ført til henleggelser, og fordi forsikringen ikke dekker butikktyverier på dagtid. Etter at NRK fortalte om Jacobsens drastiske skritt, har hun fått mange reaksjoner.

– Jeg er helt overveldet over støtten jeg har fått. Hyggelige meldinger på Facebook, oppmuntrende ord fra kunder, både kjente og ukjente, her i butikken. Blomster har hun også fått. Det er tydelig at dette engasjerer svært mange, mener hun.

«Wanted» som i ville Vesten

Overvåkingsbilde av butikktyver

FLERE GJERNINGSPERSONER: Ett av bildene som ble hengt opp viser to mannlige gjerningspersoner.

Foto: Overvåkingskamera

Men verken Datatilsynet eller politiet var like begeistret. Stasjonssjef Brian Jacobsen ved Sandefjord politistasjon sa til NRK at det er lett å forstå maktesløsheten, men det betyr ikke at man kan henge opp «wanted-bilder» som i gamle, ville vesten.

Datatilsynet viste til lovverket som sier at man må ha samtykke fra den som er avbildet for å henge opp bilder. Hvis ikke risikerer man bot på 25.000 kroner.

Kunder vil betale bot

Men om butikkinnehaveren skulle bli ilagt en bot av Datatilsynet, skal flere kunder ha sagt at de gjerne betaler den.

– Ja, det stemmer at noen har sagt det. Men jeg håper at jeg slipper det nå, sier hun.

Det gjør hun nok, for etter å ha hengt i butikken i seks dager, er bildene nå tatt ned. Men så spørs det om det blir fristende å gjøre det samme en gang til dersom tyveriene fortsetter.

– Fristende kan det nok bli. Men man lærer av de tingene man gjør. Heldigvis. Og kanskje kan jeg gjøre det på en litt annen måte en eventuell neste gang, sier Jacobsen.