Hopp til innhold

Her kan de nekte elevene å bruke niqab

Voksenopplæringen i Horten kan snart få klarsignal til å forby elever å bruke hodeplagg som helt eller delvis dekker ansiktet.

Anahita Hamedbarghi

Anahita Hamedbarghi gleder seg til ny debatt om forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i Horten

Foto: Camilla Bolling Muir

Dette er klart etter at likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har vurdert et slikt forslag fra Horten kommune.

I et brev slår ombudet fast at et forbud verken vil være i strid med likestillings- eller diskrimineringsloven.

Lang svartid

Ole Nordaas er rektor ved Horten kommunale voksenopplæring. Han hadde ikke trodd de skulle komme noe videre med saken, ettersom det har gått et helt år siden debatten om bruk av burka og heldekkende niqab ved skolen sist raste i lokalavisa.

– Akkurat nå har vi kun én elev her som går med niqab, men vi ser jo for oss at det kan komme ti til, og da får vi en uholdbar situasjon. Lærerne syns det er vanskelig å snakke med personer uten ansikt. Når man skal lære språk er det veldig viktig å se munn og øyne og bruke alt som har med kommunikasjon å gjøre, sier Nordaas.

Så har altså svarbrevet fra likestillings- og diskrimineringsombudet nå endelig dukket opp. Der gis Horten kommune fritt spillerom til å endre ordensreglementet ved skolen og forby ansiktsdekkende plagg både på skolen og i forbindelse med skolens aktiviteter utenfor skolebygget. En lignende regel ble innført ved voksenopplæringen i Oslo allerede i 2006.

Ser frem til debatten

Ole Nordaas

Rektor ved Horten Voksenopplæring, Ole Nordaas trodde ikke saken skulle komme videre.

Foto: Camilla Bolling Muir

Kommunestyrepolitiker Anahita Hamedbarghi fra Arbeiderpartiet, er blant dem som bifaller forbudet. Forslaget om forbud av ansiktsdekkende plagg ved skolen skal opp til ny politisk behandling i april.

– For å bli integrert i det norske samfunnet må Norge som samfunn tilrettelegge, men så må innvandrerne også selv ta et ansvar. Å gå og dekke seg til og ikke vise ansikt, ikke vise hvem man er, gjør denne prosessen vanskelig, sier Hamedbarghi.

Hun understreker særlig at det også er svært vanskelig å gi en jobb til en man ikke ser.

– De fleste jobber krever at man ser hverandre, sier politikeren fra Skoppum.

Nordmenn i bikini på skolen

Hamedbarghi vokste selv opp i Iran, men har bodd 21 år i Horten. I et innlegg i lokalavisen Gjengangeren i fjor skrev hun blant annet:

«Hvis en norsk kvinne hadde brukt bikini på skolen, hadde vi stilt spørsmål ved hennes psyke, men når muslimer gjør rare ting står vi der og bare aksepterer.»

– Jeg fikk mange reaksjoner på leserinnlegget, mest positive, både fra nordmenn og innvandrere. Men egentlig ble jeg også ganske sjokkert over hvor mange nordmenn som også mener at niqab er greit. Fordi vi bor i et fritt og demokratisk land, og alle må få gjøre hva de vil. For meg blir det helt feil, det er en del samfunnskoder man bare må følge, blant annet kleskoder.

Oppvekstsjef i Horten, Magnus Andersen, sier at neste steg for kommunen nå antageligvis blir å fremme forslag om å forby bruk av ansiktsdekkende plagg også i grunnskolen. Slik det ble gjort i Oslo i fjor.