Hopp til innhold

Får Kringkastingssjefens språkpris

Bjørn Bø fikk i dag den høythengende Kringkastingssjefens språkpris for 2013.

Bjørn Bø

Her får Bjørn Bø overrakt Kringkastingssjefens språkpris av sjefen selv, Thor Gjermund Eriksen. Bjørn Bø synes det var svært ærefullt å få en slik utmerkelse.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Bjørn Bø fra Bøgrend i Vinje har fått Kringkastingssjefens språkpris for 2013.

Bø får prisen for fremragende bruk av nynorsk gjennom mange år som politisk journalist i NRK.

Juryen begrunner valget blant annet med at Bø har språklig trygghet, og en solid og stilsikker fremføring.

Bø har også tidligere fått Storegutprisen for sin gode språkbruk.

– Svært ærefullt

Bjørn Bø

Bjørn Bø har i mange år utmerket seg som en stilsikker bruker av et normert nynorsk. Det har både Jens Stoltenberg og Erna Solberg merket seg.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Bjørn Bø var, ikke overraskende, både stolt og beveget over å få prisen.

– Dette er selvsagt svært ærefullt. Begrunnelsen er jo juryens egen. Men jeg ble tidlig bevisst på at jeg skulle bruke et normert nynorsk i fremføring, og i alle intervjusettinger.

På spørsmål om hva som skal til for å oppnå en slik språklig sikkerhet, svarer han:

– Det er en del trening som skal til, å ha et godt grunnlag i en trygg dialekt. Og det som er veldig viktig i etermediene, er at vi skal ikke stenge for formidlingen til publikum.

Han forteller at hans egen språkbruk har blitt til underveis på den journalistiske reisen. Men han ser absolutt at man trenger ambassadører for nynorsken.

– Dersom vi skal holde oppe et nynorsk skriftmål, må det ha et grunnlag i etermediene, sier Bø.

Ros fra statsministere

Det er mange fremtredende nordmenn som tidligere har rost Bjørn Bø for hans arbeid.

– Bjørn Bø er en ener. Han representerer selve grunnfjellet i politisk journalistikk og i NRK, sa tidligere statsminister Jens Stoltenberg om Bø, da han hadde sin siste sending for Politisk kvarter i desember 2013.

Nåværende statsminister Erna Solberg fulgte opp:

– Tusen, tusen takk til deg, Bjørn Bø, for at alle vi politisk aktive annenhver dag møter en politisk debatt med en utrolig malmfull stemme, og en dialekt som skaper ro rundt alle de kvasse ordene. Tusen takk for din innsats for politisk journalistikk de siste åra, sa Solberg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørn Bø pris

Det var dette kunstverket Bjørn Bø fikk da han mottok prisen fra kringkastingssjefen. Tidligere har også Bø fått Storegutprisen for god språkbruk.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Lykke til

Nå er altså Bjørn Bø blitt pensjonist, etter en lang og begivenhetsrik karriere. Og han får med seg noen varmende lykkeord med seg på sin videre tilværelse:

– Du er NRK på sitt aller beste. Du er troverdig, du er ro, og en god radiostemme. Vi kommer til å savne deg, og ikke minst dialekten din. Vi vil ønske deg lykke til i ditt nye tilvære som pensjonist, sier Stoltenberg.

Se også: