Hopp til innhold

Barnehjemsbarn får ikke penger fordi hun var fra feil by

En kvinne i 30-årene får ikke oppreisning som tidligere barnehjemshjem i Sandefjord. Årsaken er at hun ikke visste at hun egentlig kom fra Drammen.

Barnehjemmet Lunden, Sandefjord

Barnehjemmet Lunden i Sandefjord holdt til i dette huset i Lundenveien, men det ble revet på 60-tallet. Da kvinnen bodde på barnehjemmet lå det i Lindgaardsgate.

Foto: Henrik Sandberg

Kvinnen tilbrakte sju år på Lunden barnehjem i Sandefjord, fra hun var ett til hun var åtte år.

Da ble barnehjemmet stengt på dagen fordi barna der ble utsatt over alvorlige krenkelser og psykiske overgrep.

Visste ikke at hun kom fra Drammen

Da kvinnen var ett år ble hun overført til barnehjemmet i Sandefjord fra Drammen kommune. Hun visste ikke noe om at hun kom fra Drammen, da hun søkte om oppreisning.

Den som søker om oppreisning må søke i den kommunen som har plassert barna på barnehjem.

Kvinnen søkte om oppreisning i Vestfold i begynnelsen av 2011, og har siden ventet på oppreisning slik andre barnehjemsbarn har gjort. Ettersom hun ble født i Drammen og plassert på barnehjem i Sandefjord, er hun ikke berettiget erstatning fra Vestfold.

– Man føler seg jo ganske liten og betydningsløs når andre får oppreisning og ikke jeg, sier kvinnen til NRK.no.

Krenkelser og overgrep

Hun minnes dagene på barnehjemmet preget av krenkelser og overgrep.

Hun forteller at hun blant annet ble straffet med husarrest og at hun ikke fikk mat dersom hun ikke gjorde som hun skulle. Dette skjedde blant annet når hun kom for sent hjem fra skolen.

I dokumentasjon som NRK.no har fått tilgang til fra Vestfold Blad bekreftes inntrykket av livet på Lunden barnehjem.

I rapporten fra barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk ved daværende Vestfold Sentralsykehus heter det:

"Særlig blir oppdragelsen av dette barnet trukket frem som meget kritikkverdig. Det beskrives episoder hvor hun har blitt straffet med og nektes ma. Hun har blitt lagt tidlig til sengs på lørdagskveldene uten å få delta i lørdagskosen, og hun ble til tider stengt inne på badet.”

Har fått problemer

Disse hendelsene har preget henne senere.

– Jeg har problemer med å være i låste rom, jeg har problemer med å stole på andre og jeg har vanskelig med å si fra når noe er galt og klarer ikke å sette grenser, sier kvinnen. Jeg bare godtar, sier hun.

Likevel får hun verken oppreisning eller unnskyldning, fordi hun ble plassert på barnehjemmet fra Drammen kommune og ikke en av Vestfoldkommunene. Det bekrefter lederen for utvalget for oppreisning til tidligere barnehjemsbarn og fosterbarn i Vestfold, Mona Røkke.

Søknaden må avvises

– Denne saken må avvises for hennes vedkommende, fordi det er en moralsk oppreisning som utelukkende tar hensyn til de barna som er plassert av en vestfoldkommune. Det var barn fra flere kommuner utenfor fylket som var plassert her, sier Røkke.

– Vi har sagt til disse at de kan søke den kommunen de kommer fra, sier hun.

Det er ikke alle kommuner som har en slik oppreisningsordning, og flere kommuner har avslutte ordningen, som er en frivillig ordning, forklarer Mona Røkke. Det er ikke en juridisk oppreisning, det er helt opp til det enkelte fylke eller kommune.

Mona Røkke

Tidligere fylkesmann i Vestfold, Mona Røkke leder utvalget for oppreisning til tidligere barnehjemsbarn og fosterbarn i Vestfold.

Foto: NRK

Kan søke Drammen kommune

– Denne kvinnen kan søke Drammen kommune, men dessverre har Drammen avviklet ordningen for noen år siden, sier Mona Røkke.

Hun kan også søke om rettferdsvederlagserstatning som staten har opprettet.

Kvinnen har klaget på avslaget og klagen blir behandlet i august.

– Hadde jeg fått den oppreisningen jeg søker om, hadde det vært enklere å legge dette bak meg, sier kvinnen.

Barnehjemmet Lunden i Sandefjord ble stengt omgående like før påske i 1987 og de ansatte ble politianmeldt. Saken ble etter hvert henlagt, og barna fikk annen omsorg fordi barnehjemmet ble avviklet.