Får ikke bli i Norge

Fem gatehunder fra Romania, som to kvinner fra Østlandet hadde med deg da de ankom Sandefjord lufthavn Torp sist onsdag, får ikke komme inn og bli i Norge. Mattilsynet tok hånd om hundene.

Gatehund fra Romania

Denne hunden mangler nødvendig dokumentasjon til at den får komme inn og bli i Norge.

Foto: Per Foss / NRK

Mattilsynet har bestemt at hundene ikke får komme inn, fordi kvinnene ikke hadde med seg tilstrekkelig dokumentasjon på hundene.

Ikke forsøk på ulovlig innførsel

Distriktssjef i Mattilsynet i Vestfold, Stig Atle Vange sier dette ikke er en sak der noen har forsøkt seg på noe ulovlig slik de vurderer det. Kvinnene hadde med flere dokumenter på at hundene var undersøkt, vaksinert og merket, men den viktigste dokumentasjonen om at hundene hadde vært kontrollert av myndighetene manglet.

– Dette er gatehunder som ble hentet inn for en god stund siden og som har vært i forvaring i Romania over lang tid, sier Vange. Bakgrunnen for at de ble stoppet av Tollvesenet på Torp var at de manglet dokumentasjon som kreves for å ta inn hunder på denne måten. Det er dokumentasjon som viser at hundene har hatt tilsyn av myndighetene der de kommer fra, sier Vange.

(Tekst fortsetter under bildet)

Gatehund fra Romania

Hundene har fått stell og vaksine i Romania, men mangler nødvendig dokumentasjon fra rumenske myndigheter.

Foto: Per Foss / NRK

Manglet helsesertifikat, - må ut av landet

Den dokumentasjonen som mangler er et helsesertifikat / veterinærsertifikat for offentlige myndigheter som bekrefter at de kommer fra et sted som er under regelmessig tilsyn. Vange sier de derfor blir avvist og at de får muligheten til å returnere hundene.

Mattilsynet har nå tatt hundene i forvaring. Dersom de to kvinnene ønsker å returnere, blir hundene utlevert på flyplassen ved hjelp av tollvesenet, forklarer Vange.

Stig Atle Vange

Distriktssjef i Mattilsynet i Vestfold, Stig Atle Vange.

Foto: Per Foss / NRK

Les:

Kan bli avlivet

– Dersom det ikke er aktuelt å returnere hundene, vil avliving være et annet alternativ, sier Vange. I dette tilfellet oppfatter vi det slik at det er retur som er aktuelt, sier han.

Kvinnene har forklart at hundene skulle leveres til mottagere i Norge.
Selv om hundene hadde dokumentasjon på mye av det som kreves, må de være kontrollert regelmessig av myndighetene i landet de kommer fra og dette må dokumenteres.

Det finnes en rekke andre sykdommer enn rabies og bendelorm som de kan ha. Dette er sykdommer og eventuelt parasitter som vi ikke ønsker å få inn i landet, forklarer Vange. Hundene er vaksinert mot rabies og bendelorm.

Gatehunder fra Romania

Hundene får ikke bli i Norge og må sendes tilbake. Mattilsynet har tatt hånd om dem.

Foto: Per Foss / NRK