Hopp til innhold

Får færre behandlingstilbud enn menn

Kvinnelige innsatte får et dårligere behandlingstilbud enn menn under soning. – I tillegg er vi er en minoritet og blir nedprioritert, mener en kvinnelig gjenganger.

Systua ved Sandefjord fengsel

SYSTUE: Systua i Sandefjord fengsel er populær, men kvinnelige innsatte får et snevrere tilbud enn menn.

Foto: Helena Rønning / NRK

Norske kvinnelige innsatte utgjør en svært marginalisert gruppe i samfunnet. Det er til enhver tid ca. 180 kvinner som soner i Norge.

Selv om like mange kvinner som menn rapporterer om et vanskelig temperament, er det få kvinner som får tilbud om stress- og sinnemestringskurs under soning.

Marie-Lisbeth Amundsen

Dosent Marie-Lisbeth Amundsen skal holde innlegg om hva som kan bedre soningsforholdene for innsatte i Norske fengsler på seminar om kriminalomsorgen som holdes på Stortinget denne uka.

Foto: Privat

Dosent i pedagogikk ved Høyskolen i Buskerud og Vestfold, Marie-Lisbeth Amundsen har gjort sju studier av innsatte i norske fengsler. Hun forteller at kvinnelige innsatte får et dårligere tilbud om behandling.

– Kartleggingen viser at 4 av 10 kvinner sier at de kan bli voldelige når de blir sinte, men et sinnemestringsprogram får de ikke tilbud om i fengselet. Halvparten ville takket ja til det, sier Amundsen.

Fikk ikke kurs fordi hun var kvinne

I Sandefjord fengsel, som er et rent kvinnefengsel, treffer vi en innsatt som har lang erfaring innenfor murene.

– Jeg har vært gjennom Bredtvet, Fredrikstad (før det flyttet til Ravneberget), åpen og lukket avdeling i Bergen, Drammen og Sandefjord, forteller hun.

– I Drammen fikk mine mannlige medfanger tilbud om behandling mot rusavhengighet, men jeg fikk ikke plass fordi jeg var kvinne.

Og i Bergen hadde de stress- og sinnemestringskurs, men det var også bare for menn.

Denne uken holder Arbeiderpartiets stortingsgruppe et seminar i forbindelse med Stortingsmeldingen om kriminalomsorgen. Stortingsmeldingen er på høring og skal behandles av Stortinget i løpet av våren.

Håper på et likere tilbud

– Undervisningstilbudet for menn og kvinner er nokså likt, forteller dosent Amundsen videre.

– Men kvinnene forteller at tilbudet kunne vært mer variert og ikke så styrt av gamle kjønnsroller.

Kortere soning – færre blir ferdig

Kvinner har i snitt kortere soning. Det betyr at kvinnenes studier og kurs som iverksettes under soning sjeldnere blir ferdig mens de sitter inne.

– Det betyr at de trenger en bedre oppfølging av sin kommune etter endt soning. Hvis ikke har det jo lite for seg, mener Amundsen.