Hopp til innhold

Fant musebol i gulvet

En bursdagskake gikk i søpla etter mistanke om at ei rotte hadde forsynt seg. Det viste seg at det var mer ubehag i vente.

Kristin Selbo Hagen

FANT SKADEDYR: Flere huseiere opplever at mus og rotter gjør skader i huset deres. Kristin Selbo Hagen er glad forsikringen dekket deres skader.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Tobarnsmor Kristin Selbo Hagen forteller at mus ga vond lukt i huset i Holmestrand. Hun merket at noe var galt da hun bakte til bursdag i vinter.

– Jeg tok en liten hvil i sofaen. Jeg hadde bakt mange kaker og det var en kake jeg ikke visste hvor jeg skulle plassere. Da hørte jeg det skjedde noe på kjøkkenet. Jeg så det var tatt en bit av kaka. Jeg så kloremerker, forteller Selbo Hagen, som mener at det var en rotte som hadde forsynt seg.

Mus

RETT I FELLA: To mus havnet i fella til Tønsberg skadedyrkontroll. Firmaet råder huseiere til å gjøre flere tiltak for å unngå at mus og rotter skal finne veien inn.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Kake ble borte

Hun lot kaka stå framme på kjøkkenbenken og morgenen etter var en fjerdedel av kaka borte. I tillegg hadde de sett tidligere at noen hadde forsynt seg av godteri og mat fra et skap. De satte opp feller og etter en uke gikk en rotte i fella.

Selv så hun en rotte på utsiden av huset da hun skulle lokke opp et vindu.

– Da så jeg det kom ei snute fram.

– Hvordan reagerte du?

– Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg er livredd slike dyr, forteller hun.

Mus mellom etasjene

Forsikringsselskapet deres rådet dem til å stenge mulige innganger. Forsikringen ville også ha bevis på at gnagere hadde vært på ferde.

I sommer tok de opp gulvene i første etasje og fant fire musebol i isolasjonen. Forsikringen har dekket skadene og saneringen, men hvor stort beløpet ble, vil Selbo Hagen ikke opplyse.

Nøyaktig hvorfor for mus og rotter tiltrakk seg deres hus, har hun ikke fått svar på. Utvendig har de nå gjort flere tiltak.

– Jeg har ikke hørt eller sett noe nå. Men angsten for at de skal komme tilbake er jo der, sier hun.

Kenneth Ervik

OPPDRAG: Kenneth Ervik i Tønsberg skadedyrkontroll sier de omtrent har like mange oppdrag hvert år.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Forebygge skader

Kenneth Ervik i Tønsberg skadedyrkontroll sier det ofte er tilfeldig hvilke hus rotter eller mus kommer inn i. Likevel er det tiltak huseiere kan gjøre for at det skal bli vanskelig for gnagerne å finne veien inn.

Hans fire viktigste råd er:

  1. Tette alle åpninger og sprekker som er større enn 6–7 mm. Det finnes tetteprodukter for stedene som skal tettes.
  2. Fjern avfallsfrukt og fuglemat på bakken. Fjern bildekk med vann som rotter kan drikke av, for rotter trenger vann.
  3. Fjern plankehauger under verandaen, paller, sykler eller ved rundt huset.
  4. Sett opp kontrollpunkter som feller i kjellere og loft eller andre steder de kan komme inn. Kommer det mus i fella, vet man at man har utette steder. Da kan man gjøre tiltak tidlig før det får utvikle seg.

Forsikringsselskapet Gjensidige utbetalte i 2014 30 millioner kroner fordelt på 350 skader gjort av mus eller rotter.