Hopp til innhold

Fant jernaldergrav i Bamble

Arkeologene gjorde store øyne da de fant en grav som er over 2000 år gammel.

Arkeologene gjorde store øyne da de fant en grav som er over 2000 år gammel i Bamble kommune i Telemark.

– Ja, her er det, sier en synlig stolt utgravingsleder. Christian Løchsen Rødsrud peker på det som utløste stor begeistring hos arkeologene inne i skogen.

I flere måneder har de undersøkt flere steinalderboplasser og to gravhauger i Bamble. Dette er et området der folk har ferdes og bodd i flere tusen år. Nå går det mot slutten av undersøkelsene. Om ikke så lenge skal den nye E18-strekningen mellom Rugtvedt og Dørdal gå forbi her.

Det er gjort flere interessante funn her tidligere.

Les mer her:

Christian Løchsen Rødsrud er utgravingsleder.

Utgravingsleder Christian Løchsen Rødsrud gleder seg over nye funn i Bamble.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK
Lucia Uchermann Koxvold

Utgravingsleder Lucia Uchermann Koxvold smiler fra øre til øre etter at hun fant den gamle graven.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Utgravingsleder Christian Løchsen Rødsrud og kollegaene fra Kulturhistorisk museum har gravd og skrapt seg fram gjennom to hauger fra vikingtiden, men uten å finne en eneste beinrest. Undersøkelsen av haugene har imidlertid gitt arkeologene resultater som forteller om ritualene rundt haugkonstruksjonen og monumentet. De betegner haugene som minnesmerker.

Brente bein

Så skjer det. Noen hundre meter unna leter noen etter funn fra steinalderen. I midten av en sirkel med steiner finner de brente rester og en urne med kremerte bein.

– Urnen er av keramikk, forteller Løchsen Rødsrud. Utgravingslederen forklarer og peker på asken og kullbitene.

Inne i den knuste urnen ligger de kremerte restene etter den døde personen fra jernalderen. Keramikkveggene har gått i stykker på grunn av trykk fra jordmassene og folk som har gått oppå stedet.

Kremasjonen kan ha skjedd mellom år 500 før Kristus og 200 år etter.

Les arkeologens egen blogg.

Interessant hver gang

Beinrestene blir nå sendt inn til en osteolog, en spesialist som skal analysere disse. Da kan de se hvilke deler av mennesket som er lagt ned i graven.

– Hvis dette er deler av hodeskallen eller knokler som indikerer størrelsen på kroppen, kan de finne ut av om det er en mann eller kvinne og hvor gammel personen har vært.

Arkeologene kan gjøre slike funn tre-fire ganger årlig på forskjellige utgravingssteder i Norge. Og det er like interessant hver gang, sier Løchsen Rødsrud og legger keramikkrestene forsiktig fra seg.

Fant gammel grav i Bamble

Arkeologene er like håpefulle og nysgjerrige hver gang de får undersøke et nytt område.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark