Familie tiltalt for bortføring

Fem personer står tiltalt for bortføring av en 13 år gammel gutt.

Det er guttens mor, mormor og tre andre bekjente som står tiltalt i saken som starter i Nordre Vestfold tingrett mandag.

Politiadvokat i saken, Lise Dalhaug Øhrling sier de er tiltalt for barnebortføring.

- Det betyr at vi mener de har holdt barnet skjult for den som har omsorgen for barnet, som her var barnevernet.

Borte i 20 dager

21. mars i fjor etterlyste politiet en 13 år gammel gutt. Han forsvant fra en barneverninstitusjon to dager tidligere. Da gutten hadde vært borte i drøye to uker ble mor og mormor til gutten varetektsfengslet i to uker siktet for bortføring.

Tre andre ble også siktet i saken. Gutten kom til rette da han meldte seg selv ved sentrum politistasjon i Oslo 20 dager etter at han forsvant.

- Det vi vet er at barnet var på en barnevernsinstitusjon og var der en kort tid før han forsvant. Og da med bistand fra mor og mormor og at de andre har hatt forskjellige roller i forhold til å holde barnet skjult, sier hun.

Erkjenner de faktiske forhold

Alle de fem tiltalte har erkjent de faktiske forhold rundt bortføringen, men samtlige har påberopt seg nødrett og stiller seg ikke skyldig etter tiltalen.

- Det betyr at de tiltalte mener at dersom de ikke hadde handlet slik de gjorde så ville det vært til fare for liv og helse til denne gutten, sier Dalhaug Øhrling.

Rettsaken har allerede vært utsatt to ganger på grunn av sykdom. Birger Vandvik er advokat til en av de tiltalte. Han sier ventingen har vært en belastning for de tiltalte.

Strafferammen for barnebortføring er på tre års fengsel.

Da saken startet i retten mandag nektet de fem straffskyld.