Hopp til innhold

Norsk familie i Brisbane: – Vi ser at folk hamstrer sandsekker

Familien Magnussen fra Porsgrunn forbereder seg nå på at den tropiske syklonen «Marcia» skal treffe Brisbane i Australia.

Syklon i Australia
Foto: SHELLY ALSOP / AFP

Den tropiske syklonen «Marcia» traff fredag morgen østkysten i Australia, mens «Lam» rammet lenger nord. 134 skoler og flere flyplasser er stengt, og myndighetene frykter enorme ødeleggelser.

Pål Aa Magnussen

Pål Aa Magnussen og familien er i Brisbane i Australia, og venter nå på at syklonen skal treffe byen.

Foto: PRIVAT

Pål Aa Magnussen jobber til daglig som lege ved Sykehuset Telemark i Skien, men har tatt seg fri, og har tatt med kone og to barn til Australia. De dro ned i midten av januar, og kommer hjem igjen i slutten av juli. Nå venter de bare på at syklonen skal komme.

Det har vært nyhetssendinger hele dagen, og syklonen er ventet å komme hit natt til i morgen, rundt sjutiden på morgenen. Vi blir oppfordret til å se på nyhetssendingene og lytte på radio. De snakker om at syklonen har en vindhastighet på opp mot 275 kilometer i timen, og det er ventet nedbørmengder på 400 millimeter, sier han til NRK.no.

På nyhetssendingene her nå så vi akkurat en hai som hadde blitt skylt på land etter den tropiske syklonen

Pål Aa Magnussen i Brisbane, Australia
Hvithai på land i Australia

En hvithai er blitt skylt opp på land etter syklonen i Australia.

Foto: Pål Aa Magnussen

Føler seg trygge

Syklonen Marcias styrke ble oppgradert til høyeste nivå, nivå 5, da den traff land nord for Yeppoon, om lag 670 kilometer nord for Brisbane, fredag morgen. Syklonen forflytter seg sørover gjennom et område med rundt 170.000 innbyggere.

Tropiske sykloner blir ansett som farlige når de når kategori 3, det vil si med vindkast på 165–224 kilometer i timen. Nivå 5 tilsier vind på mer enn 280 kilometer i timen.

Syklonen Marcia vokste veldig raskt, og ble oppgradert fra kategori 1 til 5 i løpet av torsdagen og natt til fredag.

– Det er en del boliger som ligger veldig lavt nede ved elven her i Brisbane, så vi ser at folk hamstrer sandsekker for å beskytte seg mot oversvømmelser. Vi bor heldigvis litt unna kysten. Vi bor 2–3 kilometer unna bysentrum, og i et forholdsvis nytt boligkompleks, så vi føler oss ganske trygge, sier Magnussen.

Det er store ødeleggelser i Australia etter at to kraftige sykloner traff nordøstkysten i dag tidlig.
Flere hus er knust og mange tusen er uten strøm, i tillegg er mange skoler og flyplasser stengt:

Stenger skoler, havner og flyplasser

Australias meteorologiske institutt regner med at Marcia kommer til å forårsake store ødeleggelser på bygninger og elektrisitetsforsyning.

I forkant av stormene ble rundt 1000 hjem evakuert. Folk oppfordres til å holde seg innendørs eller oppsøke evakueringssentre. Hundrevis av mennesker hadde fredag morgen søkt ly i slike sentre.

Syklonen Marcia treffer Australia

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark