Hopp til innhold

Fagermo: – Seksåringer bør trene mer

PORSGRUNN (NRK): Odd-trener Dag-Eilev Fagermo mener norske barn må trene mer fra tidlig alder om de skal være rustet til å spille på et høyt nivå i fotballen senere i livet.

Eliteserien fotball 2017: Odd - Haugesund (1-0).

BØR TRENE MER OG FRA TIDLIG ALDER: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo mener barn bør begynne å trene mer fra de er seks år.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– De største talentene jeg møter har selvsagt trent mye for å havne blant de beste i Norge, men de har ikke trent ekstremt mye, som gjør at de kanskje kan havne i toppen på verdensbasis, sier Fagermo til NRK.

Han mener barn må intensivere treningen når de begynner på skolen, om det skal være håp for talentene å nå langt på fotballbanen.

– Jeg vil si seks eller sju år er riktig tidspunkt. Selvsagt skal det være med lek og moro som utgangspunkt, men det er jo fotball i seg selv. Poenget er at de må være veldig mye i aktivitet.

I et intervju med avisa Varden kommer han med støtte til fotballprofilen Erik Solér, som nylig ble ansatt som ny sportssjef i Norsk toppfotball.

Fagermo er mer enn enig med sistnevnte, som overfor NTB antyder at det kan trenes både riktigere og hardere i norsk klubbfotball.

– Blir det gøy for seksåringene å spille fotball om de skal trene så mye?

Barn spiller fotball

På fotballbanen ved Myrene skole i Porsgrunn, treffer vi kompisene Rayan Zekhnini og Darius Bjerkeseth Farahmand. De to Ronaldo-tilhengerne trosser gjerne sludd og minusgrader om de kan få seg en runde med ball i friminuttet. Fordi det er gøy.

Foto: Nils Skumsvoll

– Det er jo en grunn til at dette er verdens største idrett. Det er fordi det er gøy. De fleste unger vil spille fotball, mener Fagermo, som understreker at treningen ikke nødvendigvis trenger å være så hard.

Bedre koordinasjon

– Å trene teknikk og koordinasjon som kan gjøres på lav intensivitet er jo ikke hardt, men viktig for å tåle trening når de blir eldre.

– Hvor tidlig kan du se et talent?

– Det kan skje veldig tidlig, men det er ikke dermed sagt at folk som ikke er like talentfulle ikke kan bli gode. De absolutt beste spillerne har både et stort talent, og et stort treningstalent.

Darius Bjerkeseth Farahmand og Rayan Zekhnini

Andreklassingene Rayan Zekhnini og Darius Bjerkeseth Farahmand elsker fotball. De er ikke helt sikre på hvor ofte de spiller fotball, men er enig om at det må mye trening til om de skal bli like gode som heltene Ronaldo og Messi.

Foto: Nils Skumsvoll

– Variasjon er viktigst

Einar Sigmundstad, amanuensis ved seksjon for coaching og psykologi ved Norges idrettshøgskole (NIH), mener det handler om typen trening vi tilrettelegger for barna.

sigmundstad, einar

Einar Sigmundstad, amanuensis ved seksjon for coaching og psykologi på Norges idrettshøgskole (NIH).

Foto: NIH

– Ut fra vår kultur kan vi nok ofte være litt skeptisk til mye organisert trening for barn. Ser du for eksempel til Barcelona, kan barna gjerne trene organisert fotball tre ganger i uka. Det handler litt om kultur.

– Er du enig i at barn burde trene mer om de skal ha et håp om å nå helt til topps i internasjonal fotball?

– Det er få barn som har vondt av å være i aktivitet, og selvsagt er det bra om det skjer med en ball, men trivselen og gleden ved å være i aktivitet er det viktigste på den alderen. Jeg tror nok Fagermo også vil være enig med meg om at det finnes flere veier til Rom.