Hopp til innhold

Færre skiller seg, men flere går fra hverandre

– Mange gir opp for lett, sier parterapeut.

Par sammen

De aller fleste er samboere før de gifter seg, derfor holder også ekteskapene bedre, sier forsker Kenneth Aurskaug Wiik.

Foto: Sara Johannessen, Sara Johannessen / SCANPIX

Skilsmissetallene i Norge viser en nedadgående trend siden 2004. Samtidig er det færre og færre som gifter seg, og er man gift har man mye større sjanse for å holde sammen enn om man er samboere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Vi hører ofte at skilsmissestatistikken går nedover, men slår man sammen samboerskap og ekteskap peker pilen for samlivsbrudd oppover, sier Kenneth Aarskaug Wiik, seniorforsker ved Statistisk sentralbyrå.

– Skal ikke være lett å gå

Nina Sontum fra Tønsberg jobber som parterapeut sammen med ektemannen Sigmund Sontum i Tønsberg. De har inngått en avtale som skal gjøre det vanskeligere for dem å gå fra hverandre.

– Hvis en av oss ønsker å gå har vi forpliktet oss til å gå i terapi i et halvt år. Det skal ikke være bare lett å gå, og det blir mye mer konflikter i et forhold når man rasler mye med nøklene, sier Sontum.

Som parterapeut møter hun mange par som sliter, og hun mener de fleste av oss gir opp altfor lett.

– Mange tenker at problemene handler om partneren eller kjemien i forholdet, mens det egentlig handler om egne ting som du tar med deg inn i det neste forholdet også, sier hun.

Parterapeutene Sigmund og Nina Sontum

Ekteparet Sigmund og Nina Sontum jobber sammen som parterapeuter og har inngått en avtale som skal gjøre det vanskeligere for dem å gå fra hverandre.

Foto: Gunnar Bækkevold / NRK

– Samboerskap er ikke like forpliktende

Flere og flere velger å leve sammen som samboere, men bruddrisikoen for samboere er mye høyere enn for gifte, selv for de med felles barn.

– Det en grunn til at ekteskap er mer stabile enn samboerskap i dag, og det er fordi de fleste som gifter seg har vært samboere først. De som har bestemt seg for, og testet, å være sammen, er de som gifter seg, sier Kenneth Aurskaug Wiik, som forsker på familedemografi.

Kenneth Aarskaug Wiik

Kenneth Aarskaug Wiik forsker blant annet på samlivsinngåelse og -oppløsning.

Foto: SSB.no

Han forteller at bare frem prosent av dem som gifter seg i dag gjør det uten å ha bodd sammen først, og det gjelder først og fremst de mest religiøse iblant oss.

– Man antar at samboerskap ikke er så forpliktende eller bindende som ekteskap. Dessuten er det ikke noe stigma rundt det å flytte fra hverandre lenger, selv om man har barn sammen.

Gresset er grønnest der det vannes

Parterapeut Nina Sontum mener mye av grunnen til at mange går fra hverandre har med faktorer som økonomisk uavhengighet og at det er mindre tabubelagt å gå fra hverandre å gjøre.

– Men det handler også om forventningene om et lykkelig forhold, som vi leser om overalt, sier hun.

Sontum minner om at gresset er grønnest der det vannes.

– Prioriter hverandre, bekreft, flørt og ha fokus på det som er bra. Snakk sammen, ta tak i det som utfordrer før det blir for vanskelig å reparere, oppfordrer hun.