Hopp til innhold

Færder har ni tropenetter på rad

Færder har målt utrolige ni tropenetter på rad, og har flere i vente, ifølge Meteorologisk institutt.

Færder fyr

Ingen har målt så mange tropenetter som Færder gjennom tidene. Også de siste ni døgnene har det vært tropenetter.

Foto: Erik Thorberg / Scanpix

Siden målingene startet på slutten av 1800-tallet har Færder registrert flest tropenetter av samtlige målestasjoner i Norge.

– Færder er tropenattkongen og har hatt åtte tropenetter på rad, forteller vakthavende meteorolog John Smits til NRK.no mandag. Natt til tirsdag var det igjen tropenatt på Færder.

Men det er fortsatt et stykke opp til rekorden for en sesong. Den er på 18 tropenetter fra 1997, men selv om rekorden kanskje ikke blir slått i år, er det flere i vente, skal vi tro Smits.

– At Færder nå er oppe i ni tropenetter på rappen er ny rekord. Den forrige var også fra 1997, da var det syv tropenetter på rad, deretter to dagers opphold, og så syv nye tropenetter i strekk, sier klimavakten ved Meteorologisk institutt, Hanne Heiberg til NRK.no.

– Nå er det så varmt i sjøen at Færder har gode muligheter for å få enda flere tropenetter i tiden som kommer, forteller meteorologen.

John Smits

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, John Smits, forteller at Færder er tropenattkongen i Norge.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Kan bli Juli-rekord

Juli er ofte den litt kjøligere lillesøsteren til august, men kan nå sette månedsrekord.

– Lokalt kan det bli varmerekorder for juli, men topptemperaturen fra Nesbyen på 35,6 grader fra 1970 blir nok ikke slått, tror Smits.

Målestasjonen på Galleberg i Sande noterte varmerekord for Vestfold forrige uke med 33,3 grader.

Ellers er det Drammen som har flest tropedager østafjells i juli med sine åtte.
Tropedager vil si når temperaturen kryper over 30 grader.

– Fortsetter godværet?

– Det blir nok ikke "sydenvær" fremover, men ganske greit sommervær. I innlandet blir det nok varmt i dagene som kommer også, men jeg tror ikke noen når 30 grader, sier Smits.

Årsaken til det er at vi nå får mer sørvestlig vind og solgangsbris, som trekker temperaturen noe ned ved kysten utover ettermiddagene.