Få sjekker boligens elektriske anlegg

Når «Ipad-familien» flytter inn i et gammelt hus med gammelt elektrisk anlegg, kan det være fare på ferde.

Jitse Buitink i grå genser og hvit skjorte.

SJEKK: Jitse Buitink, administrerende direktør i Byggmestrenes takseringsforbund, oppfordrer boligeiere om å få en fagperson til å gjennomføre en sjekk på det elektriske anlegget i boligen.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Se for deg Olga på 90 flytter ut og «Ipad-familien» flytter inn, sier Jitse Buitink, administrerende direktør i Byggmestrenes takseringsforbund.

Han mener folk generelt er for lite bevisste når det gjelder kontroll av det elektriske anlegget ved eierskifte av bolig.

For når nye huseiere med et annerledes strømforbruk flytter inn i en ny bolig, kan dette føre til større belastning på det elektriske anlegget. At stikkontakter får seg en smell når for eksempel en sofa blir satt på plass, kan også føre til brannfare.

– Slik det er i dag, er det rett og slett farlig for liv og helse, sier Buitink.

Han råder nye boligeiere om å få en sertifisert fagperson til å sjekke husets elektriske anlegg grundig.

Fare for brann

– 35–40 prosent av branner i Norge skjer på grunn av elektriske installasjoner, enten bruken av det eller at noen har fikset på det elektriske anlegget selv. Det er mye branner på grunn av dette og det er faktisk i boligbranner folk omkommer. Det skjer sjelden i næringsanlegg, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for elsikkerhet i NELFO, foreningen for El- og IT-bedriftene i Norge.

I dag inkluderer ikke tilstandsrapporter på boliger el-installasjonene.

– Det er alvorlig i den forstand at det er en del dårlige elektriske installasjoner i dette landet, sier Sørensen.

Ifølge Sørensen driver DSB, som forvalter el-sikkerheten i Norge, risikobasert kontroll på boliger over hele landet, men kapasiteten til de lokale el-tilsynene dekker kun fem prosent av boligmassen som kontrolleres hvert år.

– Det er lite når vi ser at eiendommer ofte skifter eiere, sier han.

– Sjekk hvert femte år

Flere på gata som NRK har vært i kontakt med forteller at de ikke har sjekket elanlegget i boligen på flere år.

De går ut ifra at ting skal være i orden når de har kjøpt seg ny bolig.

– Vi er klare på at elektriske anlegg bør kontrolleres hvert femte år. Det er viktig å gå gjennom anlegget for å sjekke brann og berøringsfare, sier Sørensen.