Etterlyser vitner etter dødsfall i Kragerø

KRAGERØ (NRK): Det er usikkert om den mistenkte 35-åringen skjønner hva som skjedde da en 59 år gammel kvinne fikk store skader lørdag kveld. Hun døde kort tid etter.

Politistasjonssjef Øystein Skottmyr opplyser at politiet ennå ikke har avhørt den utviklingshemmede mannen som er mistenkt etter at en kvinne som jobbet på institusjonen hvor mannen bodde, ble funnet med alvorlige skader og døde lørdag.

Politistasjonssjef Øystein Skottmyr orienterer om omstendighetene rundt dødsfallet i Kragerø.

Kvinnen jobbet ved en omsorgsbolig for psykisk utviklingshemmede der den mistenkte 35-åringen bor. 59-åringen var ute og gikk tur med mannen da det oppsto en krangel. Hun var sterkt forslått da hun ble funnet ved Kalstad utenfor Kragerø sentrum. Hun ble erklært død like før klokka 20.

Søndag formiddag avhører politiet flere personer som har hørt en krangel i dette området lørdag kveld. De skal også ha en rundspørring for å undersøke om andre har sett eller hørt noe i forbindelse med denne saken.

35-åringen er fortsatt i omsorgsboligen i Kragerø.

– Det er det beste akkurat nå. Vi har kommet fram til det i samarbeid med helsevesenet og de ansatte i boligen, sier politistasjonssjef Øystein Skottmyr til NRK.

Da mannen kom tilbake til omsorgsboligen lørdag kveld, skal han ha sagt at kvinnen var blitt syk mens de gikk en tur.

Ikke våpen

Den utviklingshemmede mannen kommer ikke til å bli avhørt før om noen dager. Han skal også få oppnevnt en forsvarer. Omsorgsboligen er døgnbemannet.

Skottmyr opplyser at det ikke er noe som tyder på at det er brukt noe form for våpen i denne saken. Kvinnen blir obdusert mandag.

Anny Skaug Grøgaard

Leder for kriseteamet i Kragerø Anny Skaug Grøgaard sier det er mange som er berørt i denne saken.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Både mannens og kvinnens familier får hjelp av kommunens kriseteam.

– Dette er også en tøff situasjon for de ansatte, sier leder for kriseteamet Anny Skaug Grøgaard til NRK.

35-åringen bor på et område med to hus med omsorgsboliger, et dagaktivitetssenter og en avlastningsbolig. Lørdag kveld var det fire ansatte og fire brukere i enheten der mannen bor.

Må se på rutiner

Politiet skal granske kommunens rutiner etter at kvinnen døde av alvorlige skader. Ordfører Jone Blikra sier til Aftenposten at det er naturlig å se nærmere på kommunens rutiner.

– Vi ser på opplæring, instrukser og bemanning. Det er en del av etterforskningsgrunnlaget, sier han til Aftenposten.

Kragerø kommune fikk tidligere denne måneden kritikk av fylkeslegen i Telemark som mener helsetilbudet til personer med utviklingshemming ikke er godt nok. Fylkeslege Steinar Aase oppsummerte at det i hovedsak dreide seg om for liten tid og ressurser til denne pasientgruppen.

Rådmann Inger Lysa sier til NRK at omsorgsboligen der den mistenkte bor, ikke er blant dem som ble kontrollert av Fylkesmannen.

– Det er en vanlig situasjon å gå på tur slik som i går. Forsvarligheten blir vurdert i hvert enkelt tilfelle, sier rådmannen.

Kalstad

Kvinnen ble funnet i et boligområde på Kalstad utenfor Kragerø sentrum. Flere vitner har hørt en krangel der lørdag kveld.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK