Hopp til innhold

– Trafikkulykker får for lite oppmerksomhet

Trygg Trafikk i Telemark mener trafikkulykker får for lite oppmerksomhet sammenlignet med andre typer ulykker. – Det virker som om de eneste ulykkene vi aksepterer, er trafikkulykkene, sier leder Brita Straume.

Brita Straume

Brita Straume i Trygg Trafikk mener trafikkulykkene bør få lik status som ulykker på andre transportområder.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Distriktsleder Brita Straume sier det alltid blir satt inn kriseteam ved ulykker i luftfart og skipsfart, men at det sjeldent skjer ved trafikkulykker.

– Jeg tror at de eneste ulykkene vi aksepterer, er trafikkulykker. Når det er snakk om ulykker i luftfart, skipsfart, jernbane og slike ting, blir det slått katastrofealarm med en gang. Det settes inn kriseteam og det er fullt oppstyr for å finne ut hvorfor ulykken skjedde.

– Det skjer alvorlig ulykker i trafikken hver eneste dag, men de får på langt nær ikke like mye oppmerksomhet, sier Straume.

Hva mener du om saken? Vær med i diskusjonen nederst i artikkelen.

E18 ulykke

Trafikkulykker rammer like hardt de involverte som de involverte i andre transportulykker, sier Brita Straume i Trygg Trafikk (arkivbilde)

Foto: Vidar Tellefsen

Forskjell på helikopterulykke og bilulykker

Distriktslederen mener det er stor forskjell på ulykker i forskjellige samferdselssektorer.

– Blir det drept en person i en helikopterulykke eller i en småflyulykke, er det stor ståhei. Blir noen drept i trafikken blir det bare en del av statistikken.

Straume synes det er kritikkverdig at ikke trafikkulykkene får like stor oppmerksomhet som andre ulykker.

Ulykke på E6 i Trondheim

Ulykke på E6 i Trondheim.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Ulykker rammer alle like hardt

Hun synes også at trafikkulykker får liten oppmerksomhet i media i forhold til andre typer ulykker.

– Det er hele samfunnsoppfatningen som bør endres. Trafikkulykkene bør få like stor plass som andre ulykker i annen transport. Når ulykken rammer, er det like hardt for alle uansett om det er i lufta, på veien eller på vannet, sier Brita Straume.

Gjelder ikke bare dødsulykker

Straume mener dette ikke bare gjelder dødsulykker. Det kan være mennesker som har fått traumatiske opplevelser som trenger hjelp.

– Det bør være et system der det er personskade fysisk eller psykisk at man følger opp. Man ser mest blod. Det kan være mye skade som har skjedd selv om det ikke finnes blod der. Det bør være et system eller rutine på hvordan man følger opp de involverte i ulykker, sier Brita Straume.