Etter bare fem minutter i bilen så Asbjørn slik ut

Så fort blir kroppen påvirket i en varm bil.

Farlig varme i bil

UBEHAGELIG: Etter bare fem minutter i den varme bilen begynte det å bli ubehagelig og svetten begynte å renne hos Asbjørn (13)

Foto: Privat

– Man tenker ofte at man bare skal fem minutter inn i en butikk. Jeg fikk et innfall og ville teste hva fem minutter faktisk betyr, forteller Rita Kristin Yamamoto Stenseth fra Svelvik.

På noen parkeringsplasser står det plakater med advarsel om at man ikke skal la små barn eller dyr være i låst inne i bilen i sola.

– Det er én ting å lese det på en plakat. Det er en annen ting å oppleve det på kroppen. Det hender jeg får noen pedagogiske innfall. Jeg ønsker å formidle til ungene hva man ikke skal påføre andre, sier Stenseth.

Som sagt så gjort. Sammen med sønnen Alfred (13) testet de hvordan klimaet blir i en bil som står i sola.

Slik så Asbjørn ut etter ett minutt i bilen

IKKE LANG TID: Etter bare ett minutt begynte svetten å piple på pannen til Asbjørn (13).

Foto: Privat

12 000 Facebook-delinger

– Vi lot bilen gå på tomgang til det var kaldt og deilig. Så satte vi bilen i sola, slo av motoren og startet stoppeklokka, forteller Stenseth.

På Facebook har hun delt bilder av hvordan svetten pipler hos Asbjørn allerede etter ett, tre og fem minutter. Etter ett minutt var det klamt i bilen, etter to minutter var luften tung og etter fire minutter begynte det å bli direkte ubehagelig å sitte i bilen.

Etter at hun delte bildene på Facebook er innlegget blitt delt 12 000 ganger.

– Det er helt sykt, men det er veldig bra å skape oppmerksomhet om hva som skjer med barn og dyr i bil, sier Stenseth.

Slik så Asbjørn ut etter tre minutter

SVETT: En liten kropp varmes raskere opp enn hos en voksen. Slik så Asbjørn (13) ut bare etter tre minutter i bilen i sola.

Foto: Privat

Skremmende

Stenseth forteller at resultatet av forsøket var skremmende.

– Alfred begynte å protestere før det hadde gått fem minutter, jeg måtte oppmuntre ham for at han skulle bli med på det siste minuttet, forteller hun.

Barnelege Bård Fossli Jensen uttalte til NRK i går at en liten kropp varmes opp mye raskere enn en voksen.

– Jeg tålte mer enn Asbjørn. Det var tungt å puste og svetten kom fort. Hva med mindre barn som ikke kan gjøre seg forstått, eller dyr med pels? Nå satt jeg jo ved siden av ham, døren var ikke låst og han var trygg hele tiden, men det kan være annerledes for et barn som blir engstelig og sitter innelåst, sier Stenseth.