Ettåring angrepet av familiens katt

Den ett år gamle jenta fikk dype kutt i hodet og ansiktet av familiens vanligvis så rolige katt.

Ettåring angrepet av jente

Ei ett år gammel jente fikk kuttskader i ansiktet og hodet da familiens katt plutselig gikk til angrep. Ifølge moren fikk ikke jenta med seg hva som skjedde, og var ikke redd for katten etterpå.

Foto: Privat

Forrige onsdag fikk en familie i Vestfold en skremmende opplevelse da katten de hadde hatt i årevis uten forvarsel angrep deres ett år gamle datter.

– Katten har alltid vært rolig, derfor fikk vi veldig sjokk da dette skjedde, sier mamma Desiree til NRK.

Hun lagde mat på kjøkkenet denne onsdagskvelden, og datteren satt ved bena hennes. Desiree registrerte at katten kom inn på kjøkkenet og satte seg litt unna dem.

– Så hørte jeg et smell, og oppdaget at katten sto på toppen av hodet til dattera mi med klørne plantet i ansiktet. Dattera mi ville nok bare fått større skader hvis jeg dro katten vekk, derfor slo jeg i bordet for å skremme han vekk.

Det hele var over på få sekunder, men ettåringen fikk dype kutt i hodet og ansiktet, og våtlinjen ved det ene øyet ble delt i to.

Kunne mistet synet

Familien reiste straks til legevakta, som henviste dem videre til akuttmottaket i Skien.

– Hun hadde fått stivkrampesprøyte rett før hendelsen, og får antibiotikabehandling. Hun kommer til å klare seg fint, men vil få noen arr, forteller Desiree, som er sjeleglad for at det ikke gikk verre med dattera.

Desiree delte hendelsen på Facebook, for å advare andre småbarnsforeldre om at katter uforvarende kan gå til angrep. Dette har hun mottatt mye hets for, derfor ønsker Vestfold-kvinnen å være anonym. Hun har nå slettet innlegget.

Vil advare

Etter å ha forhørt seg med flere dyrleger besluttet familien å avlive den ti år gamle Abbysiner-katten.

– Det var en tung avgjørelse, han var som et familiemedlem. Men vi ville ikke utsette dattera vår eller andre nabounger for lignende hendelser i framtida, sier Desiree.

Hun presiserer at hun alltid har vært glad i katter, og fortsatt er det.

Mulig uoppdaget sykdom

Dyrlege Gro Jahren hos Dyreklinikk 24h i Tønsberg tror at katten gikk til angrep fordi den reagerte på noe babyen gjorde.

– Katter kan reagere på kroppsspråk, særlig fra babyer. I dette tilfellet var nok ikke katten sint på babyen, men noe trigget plutselig jaktinstinktet hans; kanskje en lyd fra babyen eller noen bevegelser, sier hun, og understreker at hun ikke har spesialkompetanse på katteatferd.

Vakthavende veterinær i Bergen Vilde Aasen, sier imidlertid til TV2.no at en feil i kattens hjerne kan ha gjort at den reagerte som den gjorde.

– Hovedsakelig kan adferdsendring komme av en uoppdaget sykdom eller smertefull lidelse. Dette var en eldre katt, derfor kan man ikke se bort fra at årsaken var endringer i hjernen eller en annen systemisk sykdom.

Ifølge Aasen angriper katter sjelden mennesker.