Hopp til innhold

Et mørkt kapittel

Det ble kalt Quislings hønsegård. Nå kan det bli museum.

Tor Arne Marcussen

Tor Arne Marcussen i en av de straffecellene som kan bli en del av museet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Under andre verdenskrig lå det en interneringsleir på Berg i Tønsberg der Berg fengsel ligger i dag. Fangeleiren med jøder og politiske fanger er den eneste konsentrasjonsleiren i Norge som bare ble drevet av nordmenn.

Ei prosjektgruppe jobber for å lage et museum av deler av interneringsleiren, men trenger 1,3 millioner kroner. Det har de foreløpig ikke greid å samle inn.

Lå på gulvet

Straffecellene i kjelleren under kjøkkenet er det ikke gjort noe med siden de var i bruk i 1942-45. Rommene på 2 ganger 4 meter har gitter foran vinduene. Høyden er cirka 180 centimeter. Det er ingen gjenstander i rommene. Det var det ikke da de var i bruk heller.

- Nei, fangene lå på gulvet, kanskje med tepper over seg, og toalettet var trolig bare ei bøtte, sier Tor Arne Marcussen i prosjektgruppa.

Sendt til Auschwitz

Han sier at fangene ble satt i straffecellene hvis de stjal mat, for eksempel poteter. På det meste satt 360 jøder i leiren. De fleste av dem ble sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen, og bare sju kom levende tilbake.

Etter krigen ble leiren først brukt til å holde landssvikere fanget. Senere er det gjort om til fengsel.

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

Fått avslag

Tor Arne Marcussen ved minnestein på Berg.

Tor Arne Marcussen ved en minnestein på Berg der fanger har risset inn navnene sine.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Prosjektgruppa ønsker å lage et visningsrom med flere av tingene de har samlet inn, og totalt trenger de 1,3 millioner kroner. Planen var å åpne museet til høsten. Men hittil har de bare fått avslag på søknadene de har sendt.

- Men vi får bare prøve igjen! Slik vi ser det, er dette både lokal og nasjonal historie som vi er pliktige å ta vare på, sier Marcussen.

Quslings hønsegård

Historien bak uttrykket Quislings hønsegård kommer fra at en del nordmenn gikk med hønseringer (små fotringer av metall) i norske farger for å markere sin motstand mot nazistene. Dette ble registrert av tyskerne og deres norske medløpere. På et Nasjonal Samling-stevne på Borrehaugene i pinsen 1942 skal Quisling ha sagt følgende:

«17. mai gikk endel mennesker rundt med hønseringer på fingrene (...) Vi skal opprette hønsegårder for dem. Her i nærheten av Tønsberg vil vi således få i stand en stor hønsegård.»

(Uttrykket "Quislings hønsegård" var også tittelen på ei bok om interneringsleiren som ble gitt ut i 1948 av en del av de tidligere fangene)