Erna Solberg: – Hei, Else ...

Else Fossen-Thaugland (5) ba Erna Solberg om å forlenge den grønne mannen. Nå svarer statsministeren.

Else laget en film til statsministeren der hun ber om lenger grønntid i trafikklyset.

SENDTE INN VIDEO: Else Fossen-Thaugland har laget en video til Erna Solberg.

Da den fem år gamle jenta var på tur med barnehagen måtte de krysse en sterkt trafikkert gate i Tønsberg. Ettersom den grønne mannen forsvant fort, var det vanskelig for barna å krysse gangfeltet samtidig. Barna måtte derfor gå over i flere puljer.

For å gjøre noe med problemet, bestemte Else Fossen-Thaugland seg for å komme i kontakt med statsminister Erna Solberg. Du kan se videoen øverst i saken.

LES OGSÅ: Else (5): – Kjære statsminister ...

Nå har hun fått svar fra selveste statsministeren.

Hei, Else! Takk for filmen og for at du er opptatt av trafikksikkerhet. Jeg har også av og til tenkt at det grønne lyset er litt kort for oss fotgjengere.

Statsminister Erna Solberg

Skriver Erna Solberg i sitt svar til 5-åringen.

– Jeg er ikke sjefen

Hun understreker videre i brevet at hun ikke bestemmer over trafikklysene.

Den korte tiden betyr at vi må skjerpe oss og være ekstra våkne i trafikken, ifølge statsministeren.

Det er ikke jeg som er sjefen over trafikklysene, det er det Statens vegvesen som er. De kan justere tiden på de grønne lysene, dette gjør de ut ifra trafikkbildet og om det er mange barn som passerer krysset.

Statsminister Erna Solberg

Solberg påpeker at det er mange hensyn som skal tas, men fotgjengernes sikkerhet er det viktigste.

I dette tilfellet har de nå skrudd opp tiden, slik at det er større sjanse for at dere rekker over krysset når dere skal ut på tur med barnehagen.

Statsminister Erna Solberg
Norges statsminister, Erna Solberg

ENIG: Statsminister Erna Solberg synes det er fint at 5-åringen er opptatt av trafikksikkerhet. – Jeg har også av og til tenkt at det grønne lyset er litt kort for oss fotgjengere, sier hun.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ekstra sekunder

Finn Erling Berg som jobber med trafikklys i Statens vegvesen har tidligere sagt til NRK at han syntes at videoen til Else Fossen-Thaugland er et fint initiativ.

Den lille julaften skrudde vegvesenet opp tiden på den grønne mannen i det aktuelle lyskrysset, som ligger i Halfdan Wilhelmsens allé i Tønsberg.

– Vi har sett på reglene våre og det er rom for å skru opp litt når det er spesielle omstendigheter med små barn eller eldre i nærheten. Den faste grønne mannen sto på fem sekunder i krysset, men nå har vi økt den til åtte, sier han.

Opptatt av barnas perspektiv

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier at mange barn er opptatt trafikksikkerhet og har gode ideer om hvordan ting kan bli bedre.

– Det kan handle om skoleveien, om hvordan voksne er som sjåfører og hvordan det kan bli tryggere å sykle, sier Solvik-Olsen til NRK.

Ketil Solvik Olsen

HJELP FRA BARNA: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier at mange barn er opptatt trafikksikkerhet og har gode ideer om hvordan ting kan bli bedre.

Foto: Trond Vestre / NRK

I år har regjeringen bedt barn om råd til hva som skal stå i det vi kaller for Nasjonal transportplan (NTP). I den blir det lagt planer som betyr mye for hvordan det blir å være passasjer, sjåfør og syklist i fremtiden.

Samferdselsministeren har selv besøkt flere skoler og mange har sendt inn forslag til "Barnas transportplan".

Dette kapittelet blir laget for første gang og skal inneholde et særskilt perspektiv fra barna.

Ny NTP blir lagt frem for Stortinget våren 2017 og gjelder for 2018–2029.