Hopp til innhold

Erkjente å ha forlatt datter (1) i en hjelpeløs tilstand

NOTODDEN (NRK): En drapstiltalt firebarnsfar (54) erkjente i dag skyld for at han hadde forlatt datteren i en hjelpeløs tilstand med fare for liv og helse. Men han erkjente ikke drapet på ekskona.

Her ble hun funnet alene

Her ble den da ett år gamle jenta funnet etter rundt 20 timer alene. Moren lå død i kjelleren, mens faren kjørte tilbake til Nord-Norge.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Det var en tydelig beveget firebarnsfar som i dag forklarte seg for Aust-Telemark tingrett. Mannen er tiltalt for å ha kvelt ekskona Houda Lamsaouri på Notodden 8. april i fjor. Han er også tiltalt for å ha forlatt datteren med fare for livet hennes, og for å ha kjørt til Notodden med falske bilskilt.

– Ville snakke om samvær

54-åringen sa i retten at han dro fra Harstad til Notodden for å snakke med ekskona om datteren deres på halvannet år. Han ønsket at de som to voksne skulle legge konfliktene bak seg, slik at han kunne ha en aktiv rolle i datterens liv.

Få dager tidligere hadde han fått dommen etter samværsrettssaken. Ekskona hadde fått ansvaret for jenta, han skulle kun se henne fem ganger per år.

Han fortalte at han hadde vært lei seg fordi han fikk svært begrenset samvær med datteren. Dagen før han begynte kjøreturen fra Harstad til Notodden, hadde han mimret sammen med sin eldste datter. De hadde snakket om de eldste barnas barndom. Det hadde fått ham til å ønske at han var en større del av den yngste datterens liv.

Egentlig skulle han på en konferanse i Lofoten, men bestemte seg for å i stedet kjøre til Notodden for å snakke med barnets mor. Med seg i bilen pakket han noen svenske skilter han hadde liggene i garasjen.

I retten fortalte han i dag at det oppsto et basketak mellom de to, og at han ved et uhell holdt henne på halsen slik at hun døde.

Tiltalte sa han ikke visste at grepet han brukte kunne føre til kvelning. Da hadde han ikke gjort det, sa han. Før han tok grepet på halsen hennes, hadde han ringt på og bedt om å få snakke med henne. Hun hadde skreket ganske høyt, men han var fast bestemt å snakke med henne.

Rett på innsiden av ytterdøren hadde ekskona begynt å sparke og slå. Han hadde holdt hendene hennes, men hun fortsatte å sparke. Han beskrev skriket hennes som så høyt at det kunne høres opp i leiligheten hennes i andre etasje.

For å roe henne hadde han gjentatte ganger sagt at hun ikke skulle være redd, at han bare ville snakke om hvordan de kunne samarbeide.

Grep om halsen

Dette skjedde rett innenfor døren til oppgangen. Han fortalte at han hadde mistet brillene og at de begge hadde falt ned på gulvet. Der hadde ekskona grepet tak i ansiktet hans med neglene, slik at han følte det som om halve ansiktet skulle rives av. For å få henne til å slippe, sa han at han hadde holdt et grep foran på halsen hennes. Han forklarte nøye at han ikke hadde holdt rundt halsen med flate håndflater, for da tenkte han at hun ikke ville puste. Han viste retten med hånden hvordan han hadde klemt foran på halsen under haken.

Han sa at hun ikke slapp og at han derfor hadde gjort dette litt hardere. Hans ønske var at hun skulle slippe taket i ansiktet hans. Han sa at han gjentatte ganger sa at det gjorde vondt og at hun måtte slippe.

Da hun slapp, hadde han skjønt at det var for sent. Han hadde holdt rundt henne og grått. Da han måtte ut for å trekke frisk luft hadde kroppen sperret for ytterdøren. Derfor hadde han lagt henne i kjellertrappa, forklarte han retten. Han sier han ikke lukket døren ned til kjellertrappen før han dro.

Bak denne døren fant de småbarnsmoren

Bak denne døren ble den døde småbarnsmoren funnet.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Kjørte tilbake

Han hadde deretter gått bort til bilen sin. Han hadde sittet der i fortvilelse før han hadde startet bilen og kjørt mot Harstad.

Når det gjaldt datteren på halvannet år forklarte tiltalte at moren hadde sagt at hun ikke var hjemme. Etter at han har kjørt en stund, kom han til å tenke at datteren antagelig var igjen alene i leiligheten. Til retten sier han at han sterkt beklager at hun ble overlatt til seg selv. Han hadde ikke tilgitt seg selv dersom det hadde skjedd henne noe.

Aktor var i retten i dag nøye med å få frem hva som skjedde før 54-åringen dro til Notodden. Hun spurte flere ganger om han virkelig trodde at Houda Lamsaouri ville snakke med ham.

Aktor spurte også nøye om hvorfor han hadde byttet skilt på bilen i nærheten av Oslo, om dette var for å gi inntrykk av at det var der han hadde vært. Han fortalte at han byttet til de svenske skiltene fordi det pågikk en diskusjon i Harstad om hvorvidt utenlandske biler måtte betale bompenger. Han ville undersøke om han ble fakturert med de svenske skiltene eller ikke. Han benektet at dette var for å ikke bli observert i Notodden.

Både mannens forsvarer og aktor har fortalt til NRK i dag at de ikke ønsker å uttale seg om saken før den tiltalte 54-åringen er ferdig med sin forklaring. Det ble han ikke i dag.

Etterlyst bil etter drapet på kvinne på Notodden

Med denne bilen kjørte den tiltalte 54-åringen fra Harstad til Notodden og tilbake.

Foto: Politiet