Datatilsynet er skeptiske til nye strømmålere

Innen fem år skal alle norske husstander ha montert en AMS-strømmåler. Den automatiske måleren lagrer data om strømforbruket hver eneste time, døgnet rundt. Det gjør det mulig å overvåke strømforbruket svært nøyaktig og Datatilsynet er skeptisk til målerne.

Kjell Amundsen.

Kjell Amundsen er fornøyd med sin nye strømmåler.

Foto: NRK

AMS-strømmåleren skal monteres i alle norske boliger innen 2017. Innbyggerne i Hvaler i Østfold er forsøkskaniner for målerne. Over seks tusen målere er allerede montert i kommunen, og strømkundene virker fornøyde.

– Nå er det ikke behov for å lese av strømmen hver måned lenger, det går automatisk. Det er helt supert, sier Kjell Amundsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Strømmåler.

Innen fem år skal alle husstander ha en slik strømmåler.

Foto: NRK

– Personvernet er ivaretatt

Thor Erik Grammeltvedt.

Thor Erik Grammeltvedt sier at det er regler rundt hvordan dataene skal behandles.

Foto: NRK

De automatiske strømmålerne leverer en enorm mengde data, og det som døgnet rundt tikker inn til nettselskapene, kan fortelle mottakeren om folks vaner, om hvor mange som befinner seg i boligen, og så videre.

Norges vassdrags – og energidirektorat (NVE) ønsker å lagre dataene i tre måneder, og mener personvernet er ivaretatt.

– I forskriften har vi karakterisert disse dataene som persondata. Det vil si at det skal være regler rundt hvordan de skal behandles og kontrolleres, sier seksjonssjef Thor Erik Grammeltvedt ved NVE.

– En personvernutfordring

Datatilsynet mener derimot den nye strømmåleren kan bli en personvernutfordring, og en fristelse for kommersielle selskaper, politi, Nav og forsikringsselskaper.

Atle Årnes.

Atle Årnes er skeptisk til de nye målerne.

– Hvis en tørketrommel står på om natten og det medfører brann, er det slik at du har gjort en feil ved å bruke tørketrommelen uten tilsyn om natten fordi du har fått beskjed om at strømprisen på natten er veldig lav og du ønsket å spare penger? Men du har altså ikke hatt tilsyn, er det slik at du får avkortet forsikring da? Undrer fagdirektør Atle Årnes hos Datatilsynet.

– Dette blir lagret og faren er om dette kan misbrukes på noen måte, og det er det vi ser et potensial for, fortsetter Årnes.

Kjell Amundsen på Hvaler har ikke tenkt noe særlig gjennom dette.

– Jeg har ikke noe problem med det. Jeg regner med at utstyrsleverandøren og strømleverandøren har dette under kontroll, så det bekymrer meg ikke, sier han.