– Er mitt eget mareritt

Norges mest populære pappa-blogger gir ut bok. Peter Kihlmans forvandling fra rotløs ungkar til pappablogger finnes nå i bokform.

Pappahjertet

Før var han en impulsiv og rotete ungkar. Nå en dedikert pappa med mykt hjerte. Det har det blitt bok av.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Kaffemaskinen på kjøkkenet til Peter Kihlman bråker ganske mye. Særlig ute på landet utenfor Larvik, der alt annet er ganske stille, er lyden av kaffekvernen ganske øredøvende. Kanskje er lyden av kaffemaskinen det mest urbane som er igjen i "Pappahjertets" hverdag, etter at han ble pappa og flyttet på landet?

For at han, av alle, for det første skulle bli pappa, dernest en pappa som blogget om å være pappa, er for han fortsatt ganske rart.

"Fra ungkar til far", heter boken som nå ligger på kjøkkenbordet og lukter som nye bøker skal gjøre.

– Og det er det som er konseptet også, forteller Peter og tar en sup av kaffen.

Jeg har blitt mitt største mareritt

Pappahjertet

Han var den som aldri skulle sette barna foran sine egne interesser. Nå lever han av å skrive om hvordan et barn kan forandre hele livet.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

– Denne reisen fra ungkar til pappa, har vært ekstra omfattende for meg. Jeg var nesten en barnehater som tenkte at barn bare lager trøbbel.

– Jeg har aldri vært flink med barn, og da var det skjebnens ironi at jeg skulle bli den mykeste av de alle – og blogge om det i tillegg, sier Peter og ler en sakte latter.

Før han fikk barn tenkte han at skulle fortsette livet som før. Bo midt i byen. Gjøre ting med gutta. Han skulle ikke forandre seg i det hele tatt selv om han fikk barn.

Så kom sønnen og det ble en total forandringa av alt. Nå tilpasses livet småbarnshverdagen. Det hadde han aldri sett for seg, men han liker det.

– Det verste jeg viste før jeg fikk barn var folk som sa at – "Du vet ikke hva kjærlighet er før du har fått barn".

– Men, jeg har jo blitt den største tilhengeren av det utsagnet nå. Jeg har blitt mitt største mareritt, sier Peter gjennom smil og latter.

Nå har reisen blitt bok

Det mest kvinner som leser bloggene. Og det er vel de som vil lese boken også, tror Peter.

– Det er nok kvinner som akkurat har fått barn eller kvinner som ønsker seg barn, som vil lese den. Og kanskje kvinnene tilfeldigvis legger boken på nattbordet til sin mann. – For den er jo skrevet litt til vordende foreldre, da. De kan få en lite innblikk i en småbarnsfamilies hverdag.

Visjonen er at boken kan hjelpe til å motivere folk til å få barn. De som sitter på gjerdet og lurer på om de skal hoppe ut i det eller ikke, kan lese boken og bli litt mer bevisst på hva de går til.

Ny baby, ny bok?

Imens vi sitter på kjøkkenet og snakker og drikker kaffe, tar kona til Peter seg en hvil på soverommet. Hun har termin omtrent i dag og stemningen er ganske spent.

– Hvor går veien videre?

– Jeg har begynt å holde noen foredrag her og der. Også samarbeider jeg med noen damer om å videreutvikle et fødselsforberedende kurs.

– Og med barn nummer to, kan det jo hende at det blir en bok til.

– De fleste sier at en er som null og to er som ti. – Jeg har jo lyst til å teste ut den hypotesen, så kanskje det blir en bok til, tenker Peter mens pappahjertet banker snart for to.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark