Endelig kan Heine kjøre datteren til barnehagen

Da MS-syke Heine Hågensen ikke kunne kjøre vanlig bil lenger, ble det vanskelig å være småbarnspappa.

Heine Hågensen og datteren

Heine Hågensen kan snart kjøre Adele Josefine til barnehagen. Her sover hun på farens fang.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Heine Hågensens elektriske rullestol ruller nedover veien mot gården der han bor, i Stokke i Vestfold. Adele Josefine (2) er trygt plassert på fanget. Formiddag er i ferd med å bli ettermiddag, og datteren har sovnet i løpet av den lille turen i nærområdet.

– Dette betyr alt, sier Hågensen, og nikker ned mot den sovende lille jenta.

– Lang ventetid

Som de fleste småbarnsforeldre har han hektiske dager, der mye tid går med til å passe på barna. Men de siste årene har han til tider følt seg hjelpeløs.

– Jeg har ikke vært i stand til å gjøre enkle oppgaver som å reise på butikken og handle med barna, eller å kjøre dem til skole eller barnehage.

– Jeg kommer liksom ingen vei, og blir sittende mye inne.

Det er 11 år siden Hågensen ble diagnostisert med MS. Etter hvert har sykdommen tatt fra ham evnen til å gå, og dermed også evnen til å kjøre vanlig bil. Siden 2012 har han søkt om å få støtte til spesialtilpasset bil fra Nav.

– Jeg har ventet i tre år, og måtte klage på avslag for å få bilen jeg har krav på. Jeg synes det har tatt veldig lang tid, men nå står den endelig i gårdsplassen, sier Hågensen.

Heine Hågensen har fått brev fra fylkesmannen

Hågensen mottar brevet fra fylkesmannen som gir ham lov til å kjøre bil.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Starter til høsten

Mens NRK er på besøk, sjekker Hågensen om han har fått post. Han måtte kjøre opp på nytt siden han nå skal kjøre bil med en spak i stedet for de vanlige pedalene. Fylkeslegen må gi dispensasjon for at han skal få kjøre bilen.

Hågensen åpner postkassen og fisker opp flere brev. Ett er fra fylkesmannen. «Innvilget dispensasjon».

– Det er helt fantastisk. Jeg kjenner jeg får en klump i halsen nå, sier Hågensen like etter å ha åpnet brevet.

Datteren Adele Josefine har ennå ikke begynt i barnehagen. Årsaken er at Hågensen ikke har kunnet kjøre bil, samtidig som kona hans ofte jobber til ugunstige tidspunkt for henting og levering.

– Til høsten kan jeg endelig kjøre henne til barnehagen. Det føles uvirkelig.

– Bilsaker er kompliserte

Avdelingsleder for Nav Bilsenter Østlandet, Grethe Fleischer, sier det gjennomsnittlig tar fjorten og en halv måned fra en søker om spesialtilpasset bil til en får det.

– Bilsaker er kompliserte, men vi jobber hardt med å prøve å få ned tiden til rundt ett år. Det tar også tid for bilprodusenten å levere det vi bestiller, sier Fleischer.

Hågensen søkte to ganger, men fikk avslag begge gangene. Etter at han klaget på det siste vedtaket, fikk han medhold.

– Det er strenge regler for dokumentasjon i bilsaker, og vi fikk ikke det vi trengte fra Hågensen før i mai 2014. Hvis han hadde klart å dokumentere bedre hvordan situasjonen hans var tidligere, kan det hende han kunne ha ha fått bilen raskere. Men det manglet en del dokumentasjon, sier Fleischer.

Etter å ha ventet i flere år kan endelig MS-syke Heine Hågensen kjøre bil igjen.

Heine Hågensen kan endelig kjøre den spesialtilpassede bilen.