Hopp til innhold

Vil på turné med stavkirke på fire hjul

– Vi krympet en stavkirke slik at den kunne passe på en henger, sier eieren.

Hengerkapellet.

Hengerkapellet ble brukt i forbindelse med en friluftsgudstjeneste ved Semsløkka barnehage i sommer.

Foto: Ingjerd Breian Hedberg/Privat

Det er Jo Hedberg som eier det såkalte hengerkapellet. Tanken bak er at det skal brukes som en attraksjon når de arrangerer bibelstafetter.

– Hengerkapellet skal brukes som en stand for Den norske kirke og for oss. Så har vi veldig lyst til å dra på turné rundt i landet med den, men vi må se om vi får tid til det. I tillegg ønsker vi å ha en slik bibelstafett til sommeren igjen, der vi leser gjennom deler av bibelen, sier Hedberg.

I forrige uke ble hengerkapellet lagt merke til av bilister på Hortensveien, skriver Tønsbergs Blad. Da var Hedberg på vei fra Biltilsynet, hvor han hadde fått hengeren godkjent.

Les også:

– Guds ide

En prøveversjon ble bygget sommeren 2012, men i mai, juni og juli i år bygget de det nye kapellet.

Til nå har stavkirken vært på Hauge i Dalane i Rogaland, i Kristiansand, ved Høyjord Stavkirke, på to julemarkeder på Gjennestad, på Sem og i Horten.

– Overalt hvor vi kjører, syns folk det er veldig artig. Responsen har vært mye bedre enn jeg tenkte da vi holdt på å lage den, sier Hedberg til NRK.no.

– Hvor kom ideen fra?

– Vi driver en bønnetjeneste for lederen i Den norske kirke, og da er vi, i gjennomsnitt, i en kirke en hel dag i uka og ber, leser i bibelen og snakker med folk. Ideen kom derfra, så vi syns egentlig dette er Guds ide, forklarer Hedberg.

– Er dette også en gimmick for å få litt oppmerksomhet rundt kirken?

– Jeg føler som sagt at dette er Guds ide, så jeg tenker at det ikke var så veldig planlagt. Men det er klart at det blir det. Den gir veldig positive assosiasjoner til kirken, og det er hyggelig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hengerkapellet.

Slik ser stavkirken ut når den er parkert. Nå i desember står den i en garasje i Tønsberg. – Den er mest til sommerbruk, forteller Hedberg.

Foto: Ingjerd Breian Hedberg/Privat

– Et friskt innslag

I forbindelse med en friluftsgudstjeneste ved Semsløkka barnehage på Sem i sommer, ble hengerkapellet kjørt dit.

– Det var en kulisse for å tydeliggjøre at kirken var der, sier Tone Raundalen i Sem menighet til NRK.no.

Selv har hun aldri sett et slikt hengerkapell før.

– Det er kult. Et friskt innslag, sier Raundalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hengerkapellet.

Til sommeren kan hengerkapellet bli å se på veier over hele landet. Det er åtte sitteplasser der inne. (Stavkirken var ikke ferdig bygd på dette tidspunktet.)

Foto: Ingjerd Breian Hedberg/Privat

Veier 1620 kilo

Med tårnet er hengerkapellet 6,4 meter høyt. Det veier 1620 kilo. Uten tårnet er det 3,8 meter høyt. Det tas av når de kjører. Kapellet er 2,3 meter bredt og syv meter langt når de slår ut rampen til å gå på.

– Er det trygt å kjøre på veiene med denne?

– Ja, den er helt fin å kjøre med. Det blir som med en vanlig tilhenger – den må lastes riktig. Den er riktig bygd og avbalansert, så den er veldig god å kjøre med, sier Hedberg.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark