Mann siktet for voldtekt etter DNA-funn

TØNSBERG (NRK): En rumensk statsborger er siktet for voldtekt på Sem utenfor Tønsberg. Mannen er pågrepet.

Lise Dalhaug og Øystein Holt på pressekonferansen.

PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Lise Dalhaug og politistasjonssjef i Tønsberg, Øystein Holt, holdt en pressekonferanse på politihuset i Tønsberg tirsdag ettermiddag.

Foto: Robert Hansen / NRK

Det var søndag kveld for litt over en uke siden at en kvinne i 30-årene skal ha blitt overfalt og voldtatt i et boligområde på Sem utenfor Tønsberg da hun var ute på en kveldstur.

Overfallet skal ha skjedd mellom klokken 21.30 og 21.45 i området rundt Olav Digres vei. Kvinnen trillet på en barnevogn og skal ha blitt truet med et skrujern. Politiet har tidligere opplyst at det var et barn i vognen, som ikke skal ha blitt utsatt for noe.

Politiet har siden overfallet mottatt mange tips, og har etterforsket bredt, opplyser Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding tirsdag formiddag.

Kripos har vært inne i etterforskningsarbeidet.

Har ikke forklart seg

Politiet holdt en pressekonferanse om etterforskningen tirsdag klokken 12. Der opplyste politiadvokat Lise Dalhaug at siktede er en rumensk statsborger i begynnelsen av 20-årene. Han ble pågrepet i 19-tiden mandag. Pågripelsen skjedde uten dramatikk, ifølge politiet.

– Bakgrunnen for siktelsen er at det ble foretatt en god teknisk undersøkelse av åstedet, som gjorde det mulig å sikre en DNA-profil. Onsdag forrige uke fikk vi svar fra Oslo universitetssykehus om at de hadde fått en fullverdig DNA-profil.

– Det viste seg at denne ikke var registrert i det norske DNA-registeret. Vi fikk da raskt bistand fra Kripos, som hjalp oss og få søkt opp profilen mot DNA-register i andre land, sa Dalhaug på pressekonferansen.

Mandag ettermiddag fikk politiet tilbakemelding om at den profilen ga treff i Romania. De begynte å jobbe for å finne ut av hvor mannen var.

– Vi har informasjon om at siktede planla å reise ut av Norge i løpet av kort tid, og vi er glade for at vi klarte å pågripe ham før det.

Dalhaug opplyser videre at mannen ble forsøkt avhørt mandag, men at han ikke ønsket å avgi en forklaring i saken.

– Han ble også forespurt om han ville forklare seg for politiet i dag, men da fikk vi tilbakemelding via forsvarer om at det ønsket han ikke.

Siktede fremstilles for varetektsfengsel i Vestfold tingrett onsdag.

Advokat Jon Anders Hasle er oppnevnt som siktedes forsvarer, men mannen er til nå bistått av Hasles kollega, advokat Robert Wagnar. Wagner opplyser til NRK at deres klient ikke innrømmer straffskyld. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere av hensyn til etterforskningen.

Olav Digres vei på Sem.

VAR PÅ KVELDSTUR: Kvinnen gikk i dette området på Sem utenfor Tønsberg da overfallet skal ha skjedd 24. mars.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Fellesmøte på Sem

Politistasjonssjef Øystein Holt ved Tønsberg politistasjon sa på pressekonferansen at han forstår at hendelsen har vært skremmende for folk i området.

– Slike overfallsvoldtekter skjer heldigvis sjeldent, både her i Tønsberg-området og i Vestfold. Fra den dagen dette skjedde, har vi økt patruljeringen i området.

Politiet skal også ta initiativ til et fellesmøte med beboerne på Sem i løpet av de neste dagene, der de tar imot spørsmål om det som har skjedd.

– En enorm lettelse

Kvinnens bistandsadvokat Torunn Haug opplyser til NRK at de ble orientert om pågripelsen mandag kveld.

– Det er selvfølgelig noe som gjør min klient veldig lettet og tilfreds. Nå slipper hun å gå rundt og være redd for å møte ham, sier hun.

– Hvordan går det med henne?

– Det går etter forholdene bra. Hun får bistand fra fagpersoner, og den støtten hun trenger. Det var en enorm lettelse å høre at han var tatt, sier Haug.