Administrerende direktør Inge Grubben-Strømnes i Elkem Solar har høye ambisjoner før de går i gang med forprosjektet i RECs gamle fabrikklokaler.
Elkem Solar vil lage verdens grønneste solcelleproduksjon, de vil selge solcellepanel produsert med et lavest mulig energiforbruk.
– Det vi skal gjøre på Herøya, der er at vi implementere ny teknologi, som bruker enda mindre energi til å produsere det som til slutt blir solcellepaneler, sier Grubben-Strømnes.
Les også:
Administrerende direktør Inge Grubben-Strømnes i Elkem Solar.
Foto: ElkemElkem Solar produserer solcellesilisium på Fiskaa i Kristiansand. Disse er tenkt sendt til Herøya for å bli til solcelleblokker.
– Dette gjør at verdikjeden fra Fiskaa og ut i verden vil være den mest energieffektive verdikjeden i verden, sier Grubben-Strømnes.
– Vil gjøre solcelleproduksjonen renere
Et halvt års tid skal Elkem bruke på forprosjektet, som har fått 7,6 millioner kroner i støtte fra Enova.
Markedssjef for industri i Enova, Oscar Gärdeman håper støtten kan bidra til å gi Elkem Solar de svarene de trenger, slik at de kan gå videre med denne teknologien.
– Det er en veldig spennende og energieffektiv teknologi Elkem Solar ønsker å ta i bruk. Om teknologien svarer til forventningene kan den bidra til at verdens solcelleproduksjon blir renere, sier Gärdeman.
Dersom forprosjektet ender i en positiv beslutning, vil den første produksjonslinjen være klar halvveis ut i 2016.
– Vi investerer betydelige beløp i dette forprosjektet, så vi er optimistiske i forhold til at vi skal klare å lage et godt "case" for gjenoppstart av Herøya, sier Grubben-Strømnes.
Råddmann i Porsgrunn, Per Wold, har tro på ny solcelleproduksjon på Herøya.
Vil investere flere hundre millioner
Forprosjektet vil blant annet ha som oppgave å vurdere behovet for videre risikoavlastning. En gjenåpning av fabrikken med helt ny teknologi vil kreve investeringer på flere hundre millioner.
– Vi ser for oss å investere noen hundre millioner kroner i oppgradering av anlegget og så ser vi for oss å ansette 70-80 personer, sier Grubben-Strømnes.
For å utløse prosjektet vil Elkem Solar søke midler fra Enova, Innovasjon Norge, NAV, Vekst i Grenland og andre aktører. SIVA har allerede stilt seg bak prosjektet og vil stå som eier av fabrikklokalene.
– Vi håper at virkemiddelapparatet kjenner sin besøkelsestid og stiller opp for å avlaste deler av den risikoen. Det vil være nødvendig for å ta en positiv beslutning, sier Grubben-Strømnes.