Hopp til innhold

Vil lage verdens mest energieffektive solceller

PORSGRUNN (NRK): Elkem Solar får 7,6 millioner kroner i støtte fra Enova, når de nå skal vurdere gjenbruk av solcellefabrikken på Herøya.

rec wafer skilt

Elkem Solar vil teste ut ny teknologi i den gamle REC-fabrikken.

Foto: Tom Andersen / NRK

Administrerende direktør Inge Grubben-Strømnes i Elkem Solar har høye ambisjoner før de går i gang med forprosjektet i RECs gamle fabrikklokaler.

Elkem Solar vil lage verdens grønneste solcelleproduksjon, de vil selge solcellepanel produsert med et lavest mulig energiforbruk.

– Det vi skal gjøre på Herøya, der er at vi implementere ny teknologi, som bruker enda mindre energi til å produsere det som til slutt blir solcellepaneler, sier Grubben-Strømnes.

Les også: 80 nye arbeidsplasser i REC-lokalene

Inge Grubben-Strømnes, administrerende direktør i Elkem Solar.

Administrerende direktør Inge Grubben-Strømnes i Elkem Solar.

Foto: Elkem

Elkem Solar produserer solcellesilisium på Fiskaa i Kristiansand. Disse er tenkt sendt til Herøya for å bli til solcelleblokker.

– Dette gjør at verdikjeden fra Fiskaa og ut i verden vil være den mest energieffektive verdikjeden i verden, sier Grubben-Strømnes.

– Vil gjøre solcelleproduksjonen renere

Et halvt års tid skal Elkem bruke på forprosjektet, som har fått 7,6 millioner kroner i støtte fra Enova.

Markedssjef for industri i Enova, Oscar Gärdeman håper støtten kan bidra til å gi Elkem Solar de svarene de trenger, slik at de kan gå videre med denne teknologien.

– Det er en veldig spennende og energieffektiv teknologi Elkem Solar ønsker å ta i bruk. Om teknologien svarer til forventningene kan den bidra til at verdens solcelleproduksjon blir renere, sier Gärdeman.

Dersom forprosjektet ender i en positiv beslutning, vil den første produksjonslinjen være klar halvveis ut i 2016.

– Vi investerer betydelige beløp i dette forprosjektet, så vi er optimistiske i forhold til at vi skal klare å lage et godt "case" for gjenoppstart av Herøya, sier Grubben-Strømnes.

Råddmann i Porsgrunn, Per Wold, har tro på ny solcelleproduksjon på Herøya.

Vil investere flere hundre millioner

Forprosjektet vil blant annet ha som oppgave å vurdere behovet for videre risikoavlastning. En gjenåpning av fabrikken med helt ny teknologi vil kreve investeringer på flere hundre millioner.

– Vi ser for oss å investere noen hundre millioner kroner i oppgradering av anlegget og så ser vi for oss å ansette 70-80 personer, sier Grubben-Strømnes.

For å utløse prosjektet vil Elkem Solar søke midler fra Enova, Innovasjon Norge, NAV, Vekst i Grenland og andre aktører. SIVA har allerede stilt seg bak prosjektet og vil stå som eier av fabrikklokalene.

– Vi håper at virkemiddelapparatet kjenner sin besøkelsestid og stiller opp for å avlaste deler av den risikoen. Det vil være nødvendig for å ta en positiv beslutning, sier Grubben-Strømnes.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark