Hopp til innhold

17 klubber rammet av dataangrep

Odd, Ålesund, Haugesund, Sandefjord, Stabæk og Kristiansund og flere klubber i OBOS-ligaen er rammet av det internasjonale dataangrepet.

Skagerak Arena fra lufta

Odds leverandør er rammet av det internasjonale dataangrepet.

Foto: Roald Marker / NRK

Det er klubbenes billettpartners leverandør av servere som har blitt rammet av det internasjonale angrepet av crypto virus.

De norske klubbenes billettpartner heter BuyTec. De leier serverplass av et selskap som heter Cygate. Cygates server står i Sverige, og det er altså disse serverne som er angrepet.

I alt 17 norske fotballklubber i eliteserien og OBOS-ligaen er rammet, får NRK bekreftet.

Bekreftet angrep

Daglig leder i Odd, Einar Håndlykken, bekrefter overfor NRK at systemet er nede.

Einar Håndlykken

Daglig leder i Odd, Einar Håndlykken, bekrefter overfor NRK at systemet er nede.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Ja, det er nede. Men det er bare å komme på kamp og kjøpe billett på stadion, sier Håndlykken.

Odd melder også selv som om angrepet på sin nettside. Også Stabæk melder om et virusangrep.

– Det uheldig at sånt skjer, og vi forventer at leverandøren har sikre systemer, men her er det langt viktigere institusjoner som er rammet. Vi får tenke rasjonelt på det. Vi er en liten brikke her, sier arrangements- og sikkerhetsansvarlig Kjetil Ekeli i Stabæk.

Krever løsepenger

– De jobber på spreng med å få løst saken, forteller billettansvarlig Kristian Hauge i Odd til NRK. De norske klubbene blir oppdatert underveis.

Han sier at serverplassen som BuyTec leier av Cygate er rammet av såkalt «ransom ware», altså at hackere har tatt informasjon på servere som gissel og krever løsepenger for å gi informasjonen tilbake.

– Vi har ikke fått beskjed om at informasjon som privatpersoner har lagt inn for å bruke systemet, skal være i fare, sier Hauge.

Angrepet mot Cygate skal ha startet rundt lunsjtider i går. I timene som fulgte gikk systemene hos de norske fotballklubbene litt opp og ned en periode.

Klokken kvart på fire gikk systemet helt ned.

Krypteres og lukkes

Daglig leder Hans Tommy Wilhelmsen i billettpartneren BuyTec sier at de aldri har opplevd noe lignende etter å ha holdt på med billetter i over 13 år.

– Vi vet ennå ikke hva dette angrepet betyr i detaljer. På mandag skal vi ha møte, sier han til NRK.

Angrepet av kryptovirus betyr at en del kritiske filer på serverne i Sverige krypteres og lukkes, og det gjør at hele systemet stopper opp.

– Nå sitter vi bare og venter. Vi er totalt avhengige av Cygate, sier Wilhelmsen.

Billetter i lukene

Odd, som møter Strømsgodset klokken 18 i kveld, opplyser at det vil selges billetter i lukene fra klokken 15.

Stabæk opplyser at hackingen ikke får store konsekvenser for billettsalget da stadion er nesten utsolgt. Det er kun 2–300 billetter igjen før oppgjøret mot Rosenborg, og de gjenværende billettene vil bli solgt manuelt fra klokken 12.00.

Daglig leder hos Sandefjord fotball, Per Ketil Berg, bekrefter at billettsystemet er nede og at det blir manuelt salg. Klubbens billettsystem har vært ustabilt og nede store deler av fredagen og klubben aner ikke når systemet er oppe og går igjen.

Kristiansund Ballklubb opplyser til NRK at de lager billetter manuelt og åpner billettlukene to timer før kampstart. De hadde 400 billetter ledig før systemet krasjet, men mener å ha god kontroll på hvor de ledige setene er. KBK utelukker ikke at angrepet kan bety tapte inntekter for klubben.

AaFK fikk merke angrepet allerede fredag, da billettsystemet gikk ned for telling i timene før kampen mot Vålerenga. Markedsansvarlig i klubben, Kjell Slinning, sier at systemet fremdeles er nede hos dem også.