Kristin Skjelbred er en av dem som står bak utstillingen om Elise på Eidsfoss.
Foto: Jan Gulliksen / NRKDu kan finne Elise Kristensen på Facebook.
Foto: NRKElises mann skaffet seg dette orgelet rett før de giftet seg.
Foto: Jan Gulliksen / NRK«Vær tro indtil Døden.»
Denne teksten sto på et bilde som Elise Kristensen hadde hengende på kjøkkenet sitt i Bråtagata i Eidsfoss.
Elise bodde i Eidsfoss omtrent i hele sitt liv, fra hun ble født i 1867 til hun døde 27. april 1957. Nylig registrerte hun seg på
...Ønsker lignende historier
– Tanken vår er først og fremst å gjøre Elise Kristensens liv her i Eidsfoss kjent. Vi er også ute etter lignende historier for å få mer kunnskap om Elise og hennes tid generelt.
Det sier Kristin Skjelbred ved Nord-Jarlsbergmuseene. Hun har vært med på å sette opp museumsutstillingen om Elise.
Utstillingen er å finne i samme husrekke som den Elise bodde i, og flere av utstillingsgjenstandene kommer fra Elises hjem. Blant annet står det et staselig gammelt orgel der.
– Elise var veldig glad i musikk. I en periode var hun tjenestejente hos en Gade i Oslo - muligens grunnleggeren av Gades patologiske institutt. Kanskje lyttet hun til musikk gjennom veggen hos Gade-familien?
Spor etter kvinnfolktråkk
Elises musikkglede gjorde det naturlig å kalle utstillingen "Til Elise" etter Beethovens pianostykke fra 1810. Men hvorfor sette Elise på en museumsutstilling?
– Jernverksindustrien her i Eidsfoss er gjerne sett i et mannsperspektiv, og vi ble litt opptatt av et gammelt ordtak som sier at "det vises ikke spor etter kvinnfolktråkket". Vi ville finne ut noe om kvinners liv her, og valgte Elise fordi sønnen hennes, Erling Kristensen, beskriver familiens hjem i boka "Eidsfoss-minner".
Skeptisk barnebarn
Elise levde i en helt annen tid enn vår, og det sies om henne at hun kanskje var litt sky og beskjeden, men også stolt og arbeidssom. Mannen arbeidet ved Eidsfos Jernverk, men Elise ble tidlig enke med fire barn og livnærte seg og barna ved å ha fire dagarbeidere i kosten.
Historien om Elise kan man bli nærmere kjent med på nettstedet
. Det eldste barnebarnet til Elise, Edel, lever fortsatt. Da hun fikk høre at Elises liv er blitt utstilling, skal hun ha sagt:– Dette ville ikke bestemor ha likt!
– Men det kan vel være at hun hadde vært litt stolt likevel fordi hun får vist frem "sitt smukke Eidsfoss" til folk, sier Kristin Skjelbred.
I denne husrekka i Bråtagata bodde Elise.
Foto: Jan Gulliksen / NRK