Elg med telehiv

VINJE (NRK): 10 timer i stekeovnen gjør underverker med en stivfrossen elgstek. Det er bare starten på forvandlinga til Bodil Nordjores smakfulle telehiv.

Telehiv

TELEHIV: Kjøttet har tilbrakt mer enn et halvt døgn til sammen i stekeovnen og krydderbad.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Alle vet at langtidsstekt kjøtt kan bli veldig saftig, men det er forskjell på langtidsstekt og laaaangtidsstekt. Det er nødvendig når utgangspunktet er frossent kjøtt.

Deretter får kjøttstykket spabehandling. Seks timer i krydderbad gjør underverker med elgsteken. Det er dette tradisjonsbæreren og kokebokforfatteren kaller telehiv. Den som tenker på veier med telehiv, vet hva temperaturforskjeller gjør med veien. Det er ikke positivt, men frossent kjøtt blir en positiv opplevelse når det blir utsatt for det samme.

– Denne elgen kommer fra Byrte, sier Bodil og skjærer tynne skiver av telehiven. Mer kortreist kan det nesten ikke bli. Byrte ligger bare liten tur langs skogsveien fra kjøkkenet hennes.

De som har tilgang på mye elgkjøtt, kan bli lei av den tradisjonelle steken til middag. Da er dette en annen måte å bruke kjøttet på. Det blir mye godt pålegg av et stykke elgkjøtt med telehiv.

– Det sier svupp når laken dekker kjøttet. Du hører nesten at det suger til seg krydderet.

Bodil Nordjore