Hopp til innhold

– Hva er det beste med islam, og hva er egentlig hellig krig?

Spørsmålene var mange da elever ved Skien videregående besøkte moskeen i Skien.

Elever besøker moskeen i Skien

Elevene i klasse 3 e ved Skien videregående skole hadde mange spørsmål til stedfortreder Mohamed Ismail under dagens besøk i moskeen i Skien.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

I dag hadde klasse 3 e ved Skien videregående skole blokkdag i religion, og islam stod på timeplanen. Da passet det bra å ta en liten utflukt til moskeen i Skien.

Lærer Astri Bjørnå

– Det passet med et besøk i moskeen på en blokkdag i religion, sier lærer Astri Bjørnå.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Når vi underviser i religion, skal vi presentere religionen slik den blir sett fra utsiden, hvor vi kan være kritiske til religionen og religionens rolle i samfunnet. Mens når vi er her, kan vi få en forståelse av religionen fra innsiden, sier lærer Astri Bjørnå.

Ny erfaring

Det var fritt fram for å stille spørsmål under besøket, og elevene fikk også en omvisning i moskeen, som ligger i Hesselbergs gate i Skien. Kun fire av de 28 elevene hadde vært i en moske før, men for Gaute Berg Næss var det ikke første gang.

– Jeg har besøkt flere moskeer i ulike land og verdensdeler, forteller han.

– Hva synes du om denne moskeen, da?

– Den er litt mer koselig, og kanskje litt mer sammenpakket og intim enn de jeg har vært i tidligere.

Jentene bar sjal

Elever besøker moskeen i Skien

Ida Linnea Brattelid, Gaute Berg Næss og Kine Styrvold var blant elevene som tok turen innom moskeen.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Alle jentene dekket til håret med sjal eller skjerf under besøket, og det var en ny erfaring for de fleste.

– Det fikk vi beskjed om at vi måtte gjøre, så da ble det sånn. Akkurat nå er det jo litt morsomt, men jeg vil ikke gå sånn til vanlig, forteller Ida Linnea Brattelid.

– Hva har du lært her i dag?

– Jeg har lært masse. Det var mye bedre å høre på en muslim enn å lese i en bok, eller høre fra en nøytral lærer, sier hun.

Kine Styrvold innrømmer at hun ikke kunne altfor mye om islam før dagens besøk, men hun påpeker at kunnskapen steg utover dagen.

– Jeg kan jo mer nå enn jeg kunne før jeg reiste hit, men jeg er nok ingen ekspert enda, humrer hun.

LES OGSÅ:

Stadig elever innom

Stedfortreder Mohamed Ismail

Mohamed Ismail er stedfortreder i moskeen i Skien.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Stedfortreder i moskeen, Mohamed Ismail, forteller at de har hatt flere skoleklasser på besøk. Mohamed har dermed også blitt vant til å svare på spørsmål knyttet til islam og muslimer. Og også under dagens besøk fikk han nok å bryne seg på.

– Det er alltid spennende, og det er alltid en liten utfordring. Man prøver å svare på en slik måte at folk forstår, og jeg tror de fikk med seg det viktigste, sier Mohamed.

– Er det noen spørsmål som ofte går igjen når dere har besøk av skoleklasser?

Ja, det blir mange spørsmål knyttet til giftermål. Det har de sikkert hørt og lest mye om, og det er nok et tema som fester seg til hjernen. Ellers er det mange som har spørsmål om IS, så det er en del å oppklare når de kommer hit, påpeker stedfortrederen.

– Kreativ form for læring

Etter halvannen times tid var omvisningen i moskeen over, og flere av elevene ga uttrykk for at de satt pris på den lille eksekusjonen.

– Det var jo artig, da. Det er varme personer som er her. De smiler, hilser og selv om vi ikke har den samme troa som de, er vi like velkomne, sier Kine, før Gaute føyer til:

– Det er en veldig kreativ form for læring. Man lærer kanskje mer her enn å bare sitte på skolebenken.