Elever streiket mot fraværsregel

Rundt 120 elever på Norges største videregående skole risikerte fravær for å streike mot fraværsregelen.

Elever i skolegården.

DEMONSTRERTE: Elever ved Norges største videregående skole streiket mot fraværsregel.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Velkommen! Kjekt at så mange kunne komme, selv om dere får fravær, sier Amalie Fevang i en ropert til de streikende elevene på Sandefjord videregående skole. Hun er en av initiativtakerne til streiken.

Den nye fraværsregelen regjeringa har innført på videregående skoler denne høsten har fått mye oppmerksomhet og motstand. Elever som har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag vil som hovedregel ikke få karakter i faget.

– Det verste med fraværsgrensen er at mange elever kan gjøre mye bra, men på grunn av fraværsgrensen får de ikke oppnådd sitt potensiale. Det er sykt vanskelig å få jobb hvis du ikke har videregående, sier Amalie Fevang.

Demonstrasjon mot fraværsregel

SLAGORD: Flere plakater med slagord var synlige under demonstrasjonen.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

– Modige

Klokka 12.00 i dag streiket elever ved Norges største videregående skole mot den nye fraværsregelen. På forhånd hadde rundt 300 elever signalisert at de skulle komme, men rundt 120 elever deltok.

– VI er veldig fornøyd med oppmøtet, men vi forventet mer respons fra ungdomspartiene. Alle var invitert bortsett fra Høyre og Frp, forteller Fevang.

Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom og AUF var med og streiket.

– De som har møtt opp i dag har vært utrolig tøffe og modige. Jeg forstår godt de som ikke har kommet også. For hvis du er redd for å få fravær, er det jo ikke optimalt å komme på en demonstrasjon i skoletiden. Men vi følte at det var viktig å gjøre det sånn, sier Fevang.

– Strenge regler

Anna Naujoks streiket. Hun synes det er unødvendig at legekontorene er fulle av elever som ikke er ordentlig syke, men som trenger legeerklæring for å dokumentere fraværet sitt.

Demonstrasjon for fraværsgrensen

FOR: Ikke alle demonstrerte imot fraværsgrensen.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

– Jeg synes ikke fraværsgrensa i seg selv er en veldig dårlig idé, men det er dumt at man ikke får karakter hvis man er borte to ganger i et fag man har en gang i uka. Reglene er veldig firkantede, synes jeg. Jeg har hørt om elever som trengte legeerklæring for å være hos legen og få en legeerklæring, sier Astrid-Marie Johnsen Haga.

Men ikke alle misliker den nye fraværsregelen.

– Staten har viktigere ting å bruke penger på enn videregående elever som har for mye fravær og som må ta et år om igjen, sier Williams Gomes.

Flere elever har også fortalt at det har blitt vanskeligere å ta kjøretimer med de nye fraværsreglene.

– Jeg tror ikke fraværsreglene kan ødelegge for folk som tar kjøretimer. Alle kjøreskoler har fått beskjed og har flyttet kjøretimene etter skoletid, sier han.

Les også: Satser på null fravær under kjøreopplæring

Mer vagt slagord under demonstrasjon mot fraværsregler

MER VAGT: Noen slagord var mer vage enn andre.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK