Halvparten kan slippe nynorsk-eksamen

Forsøk kan bety slutten for obligatorisk nynorsk.

Nei til nynorsk

Illustrasjonsfoto.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Fylkeselevrådet ønsker velkommen et forsøk som på sikt kan fjerne nynorsk som obligatorisk sidemål på de videregående skolene i Vestfold.

Positive elever

Denne uken vedtok det borgerlige flertallet i hovedutvalg for utdanning å si ja til å søke Utdanningsdirektoratet om å sette i gang et slikt forsøk.

Det liker elevene.

- Vi er positive til forslaget. En av fem elever går ut av skolen uten å kunne lese og skrive skikkelig, sier nestleder i fylkeselevrådet Jan Tore Slettedal.

Blir tilfeldig plukket ut

Forsøket går ut på at halvparten av klassene på videregående, tilfeldig plukket ut, ikke behøver å ta nynorsk-eksamen, samt at de skal slippe skriftlig nynorsk-undervisning.

Målet er å se på om dette styrker disse elevenes ferdigheter i bokmål i forhold til den andre halvparten som fortsatt må ha nynorsk.

- Jeg tror det er et stort flertall av elevene som er for å prøve ut forslaget. Selvfølgelig er det en del elever som vil ha obligatorisk sidemålsundervisning, og det har jeg full forståelse for.

- Hva tenker du om at dette er et skritt på veien for å fjerne nynorsk i den videregående skolen?

- Det er en utvikling som kan diskuteres. Her går det i en retning hvor nynorsk kan bli fjernet på sikt. Det vi åpner opp for er å teste ut om det gir resultater å fokusere på ett av skriftspråkene, sier Slettedal.

Les: Vil hedre nynorskbrukere

Les også: Går mot slutten for nynorsk

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Vigdis Hella

Distriktsnyheter Vestfold og Telemark