Elever lar 1814 møte 2014

Etter to år med planlegging og arbeid kan endelig Skien videregående skole vise frem sitt bidrag i anledning grunnlovsjubileet.

I løpet av fire dager i uka før 17. mai skal elevene på dans- og dramalinja spille ti forestillinger for 1200 publikummere, kalt «SEND <1814-2014>».

Vandreforestilling i Brekkeparken

120 kostymer er lånt, laget og kjøpt inn til forestillingen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Det hele har vært planlagt og jobbet med siden 2012.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne for å fortelle om dette omfattende prosjektet. Vi ønsker å markere jubileet på en stor og ordentlig måte, og dette er resultatet, sier produsent og avdelingsleder ved Skien videregående skole Anne M. Herlofsen.

HØR HELE RADIOREPORTASJEN:

«Hei, bloggen!»

Vandreteateret skjer i vakre omgivelser i Brekkeparken i Skien. Publikum blir tatt med rundt i parken, hvor de får et historisk tilbakeblikk på ulike deler av hverdagslivet i 1814.

– Det hele ender opp i en hovedforestilling. Her tar vi også med elementer fra dagens samfunn for å illustrere de enorme forskjellene mellom 1814 og 2014, sier Herlofsen.

Hanne og Marion spiller vaskekonene til de rike på gården. Med skaut på hodet, hvit blondeskjorte og tilhørende sjal og skjørt viser de oss en bit av dagliglivet til underklassen.

– Vi er heldige som får lov til å spille i flotte omgivelser i Brekkeparken, men det er også utfordrende å spille utendørs. Vi må bruke stemmen godt og gjøre store bevegelser.

SE VIDEO HER:

Grunnlovsvandring i Brekkeparken

NETT-TV: Se vaskekonene til rikfolket.

Unikt skolesamarbeid

Produsent Anne M. Herlofsen forteller at Skien videregående har fått mye hjelp av andre skoler i distriktet.

– Dette er faktisk et unik samarbeid. Vi har fått hjelp av kokkelinja og medier- og kommunikasjon ved Hjalmar Johansen videregående, i tillegg til formgivningslinja på Porsgrunn videregående.

– Hva har dere lært av dette?

– Elevene er nå drillet i historien fra 1800-tallet, også har de lært mye om dramaturgi.

SE VIDEO HER:

Grunnlovsvandring i Brekkeparken

NETT-TV: Se de tre arbeidskameratene på gården.