Elevene dropper sunn kantine

Politikerne bestemte at kantina skulle være sunn, men det er ikke elevene enige i. Nå går kantina med underskudd, mens nabobutikken selger boller og brus så det gviner.

Kantina ved Bryne videregående skole

Det er ikke plass til usunne matvarer i kantina på Kragerø videregående skole. Frp mener det er fylkespolitikernes skyld at drifta går med underskudd.(Illustrasjonsbilde)

Foto: Marianne Terjesen

– Vi har en del handelslekkasje til nærliggende butikker, sier administrativ leder i kantina, Sigurd Gausdal.

Boller og brus

I stedet for å kjøpe sunn mat og drikke i kantina på skolen, kjøper nemlig elevene boller og brus på den lokale Kiwi-butikken. Resultatet er et driftsunderskudd i kantina på 400.000 kroner.

Det er fylkestinget som pålegger skolene å innføre såkalt sunn kantine med grovbrød, lite sukker og fiskeretter istedenfor pizza.

– Enestående dårlig

Fremskrittspartiet stemte mot vedtaket i fylkestinget. Nå mener gruppeleder Thorleif Fluer Vikre at resultatet er et voksende driftsunderskudd, uten at elevene får mindre

Thorleif Fluer Vikre

Torleif Fluer Vikre mener det ikke er politikernes oppgave å forby matvarer i skolenes kantine.

Foto: Henning Tveito / NRK

sukker.

– Jeg tenker at dette er et enestående dårlig forslag fra politikerne. Det er farlig å vedta denne typen formuleringer, uten å kjenne konsekvensene. Jeg regner med at Senterpartiet og de andre politikerne som gjorde vedtaket, sender en sjekk på 400.000 kroner til Kragerø videregående skole, så ikke elevene blir skadelidende for fylkestingets vedtak.

Men de pengene kommer ikke til å bli sendt. Det sier Beate Marie Dahl Eide i Senterpartiet.

Beate Marie Dahl Eide

Beate Marie Dahl Eide mener politikere har et ansvar for å påvirke elevenes kosthold.

Foto: Senterpartiet

– Dette er, som vanlig, lettvint av Vikre. En vet at det er en sammenheng mellom sunn mat, læring og trivsel på skolen. Vi har ansvar for at ungdommene våre får i seg sunn mat. Dette er et langsiktig arbeid som vi vil fortsette med.

– Er det ikke sånn at kantina er blitt sunn, men elevene er like usunne?

– Det å endre elevenes holdning til kosthold, er et langsiktig arbeid og et offentlig ansvar.

Skal jobbe med holdninger

Kragerø videregående skole forklarer underskuddet delvis med handelslekkasje av brus, men også med en nedgang i elevtallet. Administrativ leder, Sigurd Gausdal, ser ingen grunn til å legge bort ordningen.

– Vi tenker å jobbe med holdninger og å få elevene tilbake til kantina.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Gry Eirin Skjelbred

Gry Eirin Skjelbred gir deg lokale nyheter

Gry Eirin Skjelbred gir deg lokale nyheter