I dag har Drangedal i Telemark tre nattevakter hver natt, som betjener hjemmeboende eldre i hele bygda, og 28 beboere fordelt på to bofellesskap. For å få budsjettet til å gå opp, vil politikerne kutte ut en av nattevaktene, slik at et av bofellesskapene blir stående uten vakt. Det vil de spare 1,3 millioner kroner på.
– Jeg har sluttet å tenke på det, for det nytter ikke. Vi må bare tie og tåle, sier Agnes Kittilsen fortvilet.
Det er 14 eldre som bor på Neslandstunet bofellesskap. Disse må nå klare seg helt selv nattetid.
– Det er ingen av oss som kan hjelpe hverandre om det skulle skje noe en natt. Tenk om det skulle oppstå brann. Da er det ingen som kan hjelpe oss, sier 96 år gamle Gudmund Straume, mens han tar hånden til sin gode venninne.
Les også:
Les også:
Varme og nærhet er viktig i en tøff hverdag for Gudmund og Agnes.
Foto: Gisle Espeland / NRKLå halvannen time på badegulvet
Agnes har fått erfare hvordan det oppleves når nattevakten er langt unna. Hun gestikulerer og forklarer, peker inn på badet, der hun ble liggende alene for en stund tilbake.
– Jeg har prøvd å ligge halvannen time på badegulvet om natten. Nattevakten var langt unna, og innen de kom for å hjelpe, ble jo jeg liggende. Jeg føler meg utrygg, sier hun til NRK.
Ordfører i Drangedal, Karianne Sydtveit Reiten sier økonomien er så trang at kommunestyret ikke hadde mulighet til å finne penger til å opprettholde alle tre nattevaktene.
– Jeg har stor forståelse for at en slik endring i hverdagen kan føre til usikkerhet hos mange, og blir usikkerheten for stor må administrasjonen følge opp dette, slik at de får et annet tilbud, sier hun.
Les også:
Trøster hverandre
103-åringen og 96-åringen har et helt spesielt forhold. De snakker hver eneste dag om hvor fint de har det sammen, og trøster hverandre i en vanskelig tid.
– Jeg får hjelp av Agnes, vet du. Det er helt enestående, og vi kommer så godt overens. Vi er friluftsmennesker begge to, og vi snakker mye om alle turene vi har vært på, sier Gudmund.