Ekstreme Vestfold - Terrengsykling

Ute på Tjøme skjuler det seg et lite eventyr. Et eventyr av stinettverk som inviterer til spenstig sykling over berg, på smale stier og i kronglete terreng.

Christian Evensen

Terrengsyklist Christian Evensen forteller at flere burde prøve å ta med sykkelen ut i skogen.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Dette er kanskje ikke den mest ekstreme aktiviteten vi kan finne i fylket vårt, men vi er likevel spente på hvordan denne aktiviteten oppleves.

I løpet av denne uka jakter NRK Vestfold på de mest ekstreme og spennende opplevelsene Vestfold har å by på.

NRK.no sin utsendte reporter har tatt frem sykkelen fra garasjen og utfordrer seg selv i stiene ute på Tjøme.

Mer utfordrende enn man skulle tro

Ute på Tjøme møter jeg terrengsyklist Christian Evensen. Han har ryddet mange av stiene her ute slik at de er optimale for stisykling.

Han forklarer meg at vi skal begi oss ut på en løype som er merket med fargen "blå". Det vil si at den er ganske utfordrende. Jeg smiler og kjenner jeg virkelig er spent på det som venter.

Det blir fort klart for meg at det ikke bare er å sette utfor. Dette krever både god fysisk form og en del mot. Hjem er obligatorisk og et "must" for nybegynnere, for etter kun 100 meter er jeg nede med nesa i gresset og snuser.

Christian Evensen

Christian Evensen har holdt på med terrengsykling i mange år. Ved flere anledninger har han hatt med ivrige syklister ut hit på Tjøme.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Steiner, feite røtter og ujevnt terreng skal overstiges og forhåpentligvis er jeg på sykkelen både før og etter forseringen.

Les også:

Vanskelighetsgraden kan fint bestemmes selv. Dette gjør man ved å gå av sykkelen på de "verste" partiene.

Det finnes mange stier ute på Tjøme, så det er mulig å finne noe til enhver.

– Alle kan jo sykle, så hvis man ønsker å bli bedre kjent med terrengsykling har man første forutsetning på plass. Dette er jo en sport som har blitt veldig populær i Norge, så det er bare å slenge seg på, smiler Evensen.

Inne på trailguide kan man finne en stiguide for alle stier i Norge, også Vestfold.

På høyde med noe av det beste

Christian Evensen

Christian Evensen forteller at det er viktig med hjelm og en god sykkel.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Vi er omkranset av vakker natur på alle kanter. Evensen forteller meg at det er flere flotte utsiktspunker å sykle til.

– Man kan også ta en løype som går ut på svabergene her ute, det er veldig vakkert, smiler han.

Han forteller videre at noen av de beste på terrengsykling har vært her ute.

– De skrøyt veldig av løypene, og sa at de var på høyde med noen av de bedre løypene de har syklet. Det er veldig moro og jeg er helt enig, sier han.

Bli kjent med sykkelen på nytt

Jeg tråkker meg bortover på den tynne og smale stien. Flere utfordringer som store steiner, kombinert med oppoverbakke gjør at jeg må gå på flere steder av strekningen.

Les også:

I starten bruker man mye tid på å bli kjent med sykkelen på nytt, hvordan den reagerer og hvordan man rett og slett skal styre. Kroppsvekten må også kontrolleres ved å lene seg litt fremover eller bakover.

Knekke koden

Evensen er langt fremme i løypa. Han sykler lekent og lett, hopper litt og suser av gårde. Jeg ser den grønne shortsen hans gjennom noen busker foran meg.

– I dag er det veldig vått her ute, det gjør det litt mer utfordrende ved at det er lett å gli, derfor må man passe litt ekstra godt på farten, forteller han i det jeg kommer frem.

Mot slutten av turen klarer jeg å knekke koden, men bare litt. Det er tydelig at dette krever trening. For å få maksimalt glede av turen burde man gjøre det til en vane å ta med sykkelen ut i skogen.

Ekstreme Vestfold - Terrengsykling