Ekstreme Vestfold - Himmelfallet

Klatrer du opp denne stammen er veien ned et luftig og heftig fall.

Himmelfallet
Foto: www.hoylavt.no

I Lardal kommune står det et høyt tre. Treet er ikke en del av den naturlige vegetasjonen, men hentet fra utlandet og reist i navnet, Himmelfallet.

I løpet av denne uken jakter NRK Vestfold på de mest ekstreme og spennende opplevelsene Vestfold har å by på.

Hylene river i ørene

For ett år siden hentet Høyt og Lavt aktivitetspark stammen fra Danmark for å tilby spreke Vestfoldinger et skikkelig kick.

Da NRKs utsendte ankommer parken, står den brune stammen i all sin prakt høyt opp mot himmelen. Hylene fra tøffe deltakere som hopper ned de 30 meterne, fyller parken. Tanken på å skulle hoppe gir meg sommerfugler i magen.

Noen er tøffere enn andre

På veien inn mot Himmelfallet møter jeg Nicco Ødegaard fra Drammen.

Er du litt spent du også?

Nicco Ødegaard
Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

– Nei det er jeg ikke, svarer den tøffe 12 åringen.

Det er veldig enkelt, ikke se ned når du er der oppe, da går det bra.

Nicco Ødegaard

Jeg kan ikke si at jeg er like avslappet, men føler likevel at følelsene er under kontroll. Solen skinner rett på stammen og lyser opp det jeg straks skal begi meg ut på. Kaste meg ut i fritt fall.

Vi står rett ved inngangspartiet til Himmelfallet, et langt rødt gjerde viser veien. Over hodene på oss er det mange flygene mennesker. De benytter seg av de andre klatreløypene i parken. Ødegaard gir meg et godt tips så jeg skal klare å beholde roen på toppen.

– Det er veldig enkelt, ikke se ned når du er der oppe, da går det bra, smiler han.

Tungt å klatre opp

Instruktøren, Else Haslestad, forteller oss hvordan sikkerheten fungerer. Jeg skjønner ikke helt hvordan et tau og noen karabiner skal bestemme om jeg skal leve eller dø hvis jeg skulle miste balansen på vei opp og falle.

Likevel klarer jeg å stole på henne og risikoen virker dermed fraværende i mitt hode. Det går opp for megat dette bare er gøy og at jeg må utfordre frykten min.

Himmelfallet
Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Jeg begynner på veien opp mot plattformen. Musklene i armer og ben vrir seg. Pulsen økter og hjertet hamrer. Slagene øker i takt med jo høyere jeg kommer.

Utsikten på toppen blir som en liten gulrot av alt slitet. Men det er bare inntil du kommer på hva du egentlig skal gjøre der oppe.

Pulsen øker

I hodet mitt diskuterer jeg med meg selv. Det er en heftig debatt, der den ene parten mener det er skummelt og den andre at det er gøy.

«Nå er det bare å gjøre det, ikke tenk så mye. Bare tenk på hvor deilig det blir etterpå."

Så bestemmer jeg meg.

«OK bare gjør det, ta det lille steget ut, det lille steget så bare faller du»

Blandet følelse av glede og redsel

Kroppen fylles av en ekstrem følelse av glede og redsel. Det som også kalles adrenalin. Jeg lukker opp øynene, smiler og kjenner blodet pumpe.

Selv om hoppet kun tar noen sekunder, var følelsen så sterk at du kjenner det en liten stund etterpå.


Ødegaard, kommer smilende ned etterpå. Selv om han beskriver opplevelsen som utrolig morsom, er det armene som skriker mest.

– Det var veldig slitsomt å gå opp, jeg er enda trett i armene, men det var gøy, forteller han.

Vi vurderer opplevelsen sammen. Adrenalinet fra hoppet gjør at vi enda skjelver i kroppen. Sammen bestemmer vi oss for at det var en spennende og heftig opplevelse.

I margen til høyre ser du terningkastene vi ga.