Hopp til innhold

Løy først – nå vil han bli trodd

Hva skjedde augustnatta i 2013 da Linn Madelen Bråthen falt fra Breviksbrua og døde? Det skal lagmannsretten nå ta stilling til.

Rekonstruksjon i Bamble-saken.

Den tidligere politimannen var med på rekonstruksjonen på Breviksbrua. Han forklarer at han ikke klarte å stoppe Bråthen da hun klatret over rekkverket og falt nærmere 40 meter ned i den kraftige strømmen.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Flere nye vitner skal forklare seg når ankesaken starter i Agder lagmannsrett tirsdag 3. mars.

– Min klient og jeg kommer til å gå grundigere inn på forholdene som kom fram i tingretten, men som er direkte feil, opplyser forsvarsadvokat Arne Lie til NRK.

Han peker på bevisførselen om forholdet mellom tiltalte og Bråthen. Dessuten var det flere vitner som hadde hørt rop og skrik fra Breviksbrua da de to skal ha vært der.

Avslørt av overvåkingskamera

Den gifte politimannen fra Stathelle kranglet med Bråthen på brua. Tingretten mente de to hadde et forhold, og at tiltalte kunne ha hindret henne fra å falle.

Eks-politimannen sier han bare har vært en god venn av 33-åringen. Da hun ble meldt savnet, løy han om at han hadde vært på brua.

Linn Madelen Bråthen og politimannen

Et videoovervåkingskamera viste den tidligere politimannen og Linn Madelen Bråthen da de gikk sammen mot Breviksbrua. Han fortalte først at de skilte lag før de kom så langt.

Foto: Overvåkingsbilde/politiet

Den tidligere politimannen fikk sparken da han innrømmet å ha løyet om hendelsene på Breviksbrua. Han fortalte ikke at han hadde vært der før bilder fra et overvåkingskamera avslørte dette. De første dagene hadde han status som vitne. Videobildene førte til at han først ble siktet for falsk forklaring og deretter for forsettlig drap. Denne delen av siktelsen ble seinere omgjort til at han hadde etterlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand på brua.

– En vanskelig tid

Mannens forsvare har tre nye vitner. De skal si noe om det de har observert denne natta og om hvilket forhold tiltalte skal ha hatt til Bamble-kvinnen.

En ny psykiater skal forklare retten hvorfor familiefaren ikke fortalte sannheten fra begynnelsen.

Statsadvokaten har innkalt et nytt politivitne som har analysert tidsbruken på brua.

Forsvarer Arne Lie forteller at eks-politimannen har hatt det vanskelig etter at han ble dømt i tingretten i september 2014.

– Han er jo dømt for en alvorlig forbrytelse som han er veldig klar på at han ikke har begått.

. Bråthens familie og samboer har byttet bistandsadvokat. Advokatfirmaet Lippestad representerte dem i tingretten, men i lagmannsretten er det advokat Sigurd Klomsæt som skal stille spørsmål på familiens vegne.