Eiendomsmeglere: – Giftdeponi ødelegger priser og omdømmet

PORSGRUNN (NRK): Planer om et lager med farlig avfall i Brevik gir eiendomsmeglere bekymringsrynker. Har måttet sette ned prisen på boliger den siste tida.

Brevik

Kystbyen Brevik er en kald idyll på vinteren. Inne i mange av de hvite trehusene er det et varmt engasjement for lokalmiljøet.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Smilerynkene burde vært godt synlig nå hos eiendomsmeglerne. Det er lav rente og forholdsvis lav arbeidsledighet. Allikevel er flere eiendomsmeglere NRK har vært i kontakt med, bekymret for markedet.

Heidi Solvang

Heidi Solvang mener et avfallslager kan være negativt, men nye arbeidsplasser kan bli positivt.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Å, er det der det giftlageret ligger, sier avdelingsleder Heidi Solvang i Eiendomsmegler 1 i Porsgrunn. Hun gjengir det hun tror de kan bli møtt med framover. Solvang er ikke i tvil om at et avfallslager kan gå ut over etterspørselen.

Det har vært populært å få seg bolig i det lille tettstedet på Telemarks-kysten. Skjærgården ligger utenfor bryggekanten, og det er kort vei for pendlerne til jobben i Porsgrunn eller Skien.

Den største arbeidsplassen der er sementfabrikken Norcem. Like ved ligger de gamle gruvene. Det er de tomme gruvegangene Norcem og Norsk avfallshåndtering (Noah) ønsker å bruke til lager for giftig avfall.

– Velger bort Brevik

Daglig leder Olav Humlegård i DNB Eiendom i Porsgrunn ruller gjennom de fargerike prospektene på dataskjermen. Han kan tilby flere hus og leiligheter med god beliggenhet, men Humlegård tror ikke de er lettsolgt.

– For mange år siden var det akseptert at det lå grått støv fra Norcem på biler, hus og i hager. Da var arbeidsplassene det viktigste. I dag er det ingen som vil ha en miljøbelastning i nærmiljøet sitt, slår han fast.

Humlegård peker også på hvordan avfallslageret kan påvirke befolkningsveksten. Han tror at når folk skal velge bosted, kommer de til å velge vekk kystbyen.

Olav Humlegård

Eiendomsmegler Olav Humlegård er usikker på hvordan det går med salget av boliger i Brevik.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Fabrikkdirektør David Verdu ved Norcem advarer lokalbefolkningen mot å si nei til et giftdeponi i Brevik nå. Han mener de bør vente med å ta stilling til planen til konsekvensutredningene foreligger.

Må slå av på prisen

Henrik Tangen.

Henrik Tangen ser for seg at etterspørselen blir mindre og prisene lavere.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Eiendomsmegler Henrik Tangen i Krogsveen kjenner Brevik bedre enn de fleste kollegaene sine. Han bor der sjøl. Tangen tror det vanskeligste kan bli å selge hytter i området.

– Vi konkurrerer med mange andre steder langs kysten. Hyttekjøperne kan fort velge bort Brevik.

To av leilighetene til DNB Eiendom som ligger ute for salg nå, har fått et avslag på 200.000 kroner. Vanligvis burde det ta 2–3 måneder å få solgt en eiendom i Brevik.

– Hvis trøkket rundt planene om giftdeponiet fortsetter, kommer folk til å være veldig forsiktige med å velge noe her, avslutter Olav Humlegård.

Eiendomsmeglere tror prisene på boliger i Brevik vil gå ned dersom det blir gjort alvor av planene om et stort giftdeponi. Allerede nå er prisene satt ned på enkelte boligeiendommer.

Eiendomsmeglere tror prisene på boliger i Brevik vil gå ned dersom det blir gjort alvor av planene om et stort giftdeponi. Allerede nå er prisene på vei nedover.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Vigdis Hella

Siste nytt fra Vestfold og Telemark

Siste nytt fra Vestfold og Telemark