Dyrt å bryte rakett-reglene

Fyrer du opp disse før tida kan det koste deg 10 000 kroner.

Raketter på nyttårsaften

HOLD DEG I SKINNET: Mange klør i fingrene etter å sende opp fyrverkeri på nyttårsaften, men gjør du det kan det bli en dyr affære.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det nærmer seg nytt år og markering med fyrverkeri. Klør det i fingrene etter å teste fyrverkeriet du har kjøpt bør du vite at det kan koste deg dyrt å fyre opp raketter utenom de fastsatte tidspunktene i din kommune.

– Fyrverkeri er jo generelt forbudt, men det er gitt åpninger for at det kan sendes opp i enkelte tidsrom, sier Per Olav From, leder for politiets ordensavdelingen i Sandefjord.

Sjekk reglene

– Mellom klokken 18. og 02. natt til første nyttårsdag har du anledning til å sende opp raketter i visse områder. På grunn av brannfare kan man ikke sende opp raketter i tettbygde strøk, sier From.

En lur ting å gjøre er å sjekke hvilke regler som gjelder for hvor og når du kan sende opp raketter i din kommune. Hver enkelt kommune kan ha sine lokale regler som er regulert i byvedtektene eller politivedtektene. I tillegg kan også brannvesenet gi eventuelle pålegg.

LES OGSÅ: – Hold dyrene innendørs under fyrverkeriet

Strenge bøter

Blir du tatt i å sende opp raketter utenom de fastsatte tidspunktene kan det bli dyrt. Bøtene som blir gitt kommer på mellom 5 000 og 10 000 kroner.

- I hovedsak er det bøter som blir gitt. De kan komme på opp til 10 000 kroner, med mindre det er blitt personskade eller skade på bygninger som gjør at handlingen også rammes av andre bestemmelser, sier From.

Han understreker at man uansett har et ansvar når man skal fyre opp raketter.

– Man er ansvarlig for at man sender opp raketter på en trygg måte. Spesielt i forhold til fare for personskade, skade på bygninger og miljø, sier han.

LES OGSÅ: – La kvinnene skyte opp nyttårsrakettene

Utfordring med alkohol

Ifølge bestemmelsene er det ikke lov til å være påvirket av alkohol når man sender opp raketter.

– Der har vi en utfordring og det er lett å lure på om det er mulig, men dette er bestemmelsene, sier From.

Han understreker også at det er viktig at fyrverkeriet som sendes opp er trygt. Det er DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som setter standarden for hva som godkjennes av fyrverkeri.

– Forhold dere til godkjente utsalgssteder som er godkjent av brannvesenet. Ikke ta med fyrverkeri fra Sverige, sier han.