Hopp til innhold

Derfor skal du unngå piratkopierte varer

Piratkopiering blir sett på som en av de største kriminalitetstruslene, på linje med hvitvasking, narkotika og våpenhandel. Her er seks ting du skal tenkte over før du kjøper falske merkevarer.

Piratkopiering

Tollvesenet gjorde 281 beslag av totalt 69 000 falske varer i 2014. Her viser tollbetjenten fram en falsk Louis Vuitton-veske.

Foto: NRK

For 10 år siden tok tollvesenet beslag i falske varer til en verdi av 5,6 millioner kroner, og importen av falske merkevarer har økt kraftig. I 2014 beslagla Tollvesenet falske varer tilsvarende 30 millioner kroner i ekte varer.

Liv Rundberget

Liv Rundberget oppfordrer norske forbrukere til å kjøpe ekte vare.

Foto: Bård Gudim / Tollvesenet

Liv Rundberget, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, sier det er flere ting du som forbruker kan gjøre for å unngå å ende opp med piratkopierte varer. Dersom du handler fra en utenlandsk nettbutikk, gjelder det å være oppmerksom på kontaktdetaljer og å undersøke siden godt. Du bør også legge merke til innpakningen og logoen til varen du er interessert i. Kjente merkevarer har spesielle innpakninger og logoer, og hvis du ikke kjenner igjen emballasje og logo, bør varsellampene begynne å lyse.

Rundberget gir deg under seks grunner til hvorfor du bør unngå å kjøpe piratkopierte varer:

1. Du stjeler fra andre

Tyveri fra kinasamlingen
Foto: Politiet

Når du kjøper piratkopierte varer, stjeler du en rettighet som andre har opparbeidet seg. Andre har lagt ned mye jobb i å bygge opp en merkevare, og du ødelegger denne merkevaren. Det ligger store kostnader bak det å utvikle et produkt, og om andre enkelt kan stjele disse ideene, taper de urettmessig mye på det. Det kan igjen føre til redusert innovasjon i fremtiden.

2. Store tap for samfunnet

Norske kroner
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Om du velger å kjøpe piratkopierte varer, kan det føre til tap av arbeidsplasser. Det har vært tilfeller flere steder i Europa hvor man har måttet legge ned arbeidsplasser fordi det ikke lenger er lønnsomt å produsere de ekte varene.

Ulovlige produsenter betaler ikke skatt og avgift på sine produkter, og dermed taper samfunnet skatteinntekter. Resultatet er at du og andre må betale mer for å veie opp for dette.

3. Du støtter multikriminelle

Terror i Tunisia
Foto: FETHI BELAID / Afp

Varene produserer ulovlig i den svarte økonomien, og det er ingen kontroll over arbeidsforholdene til de som produserer varene. Faren er derfor stor for at varen har blitt produsert av svak arbeidskraft.

De som selger piratkopierte varer, driver ofte også med omfattende kriminalitet på andre områder. Pengene de tjener på disse varene, brukes til å finansiere annen kriminell virksomhet, blant annet terror. Det kan fort ligge mye mer bak en falsk T-skjorte kjøpt i Tunisia.

4. Kan være direkte helseskadelig

Et brett med piller.
Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Matvarer du bestiller over nett eller kjøper i utlandet, kan være piratkopier. Produsentene av slike varer bruker navnet til kjente merkevarer, men innholdet du får er noe helt annet enn det du faktisk tror du kjøper. Her oppfylles ofte ikke de samme sunnhetskravene som hos originalvaren.

Det har blitt en stor økning i mengden medisiner som piratkopiers. Medisiner du bestiller fra utlandet kan derfor være direkte giftige. Ofte inneholder de ikke alle virkestoffene man faktisk trenger, og det kan være forurensende stoffer i medikamentene.

5. Varene har ingen sikkerhetsgaranti

Tollvesenets salg
Foto: Skjermbilde

Elektroniske produkter du kjøper fra utlandet bør du være ekstra oppmerksom på. De som produserer disse piratkopierte varene må ikke følge lover og regelverk som skal sikre varens brukbarhet. Varene kan derfor være brennbare og i verste fall eksplosive.

Varegruppene som ofte piratkopieres er luksusvarer, elektronikk og bildeler. En gjenstand som føres mye inn til Norge er bilfelger. Faren er at disse ikke er produsert med samme standard som ekte vare. De kan fortere sprekke, og skjer dette når du kjører i stor fart, kan det få alvorlige konsekvenser.

6. Skader miljøet

Avfall ved Tenden miljø i Stryn
Foto: Roger Vik / NRK

Produksjon av piratkopier ligger ikke under noen myndighetskontroll, og faren er derfor stor for at produsentene ikke håndterer giftig avfallsstoff og kjemikalier forsvarlig.

Falske varer vil ofte også være av en dårligere kvalitet og vil gå i stykker raskere enn en ekte vare. Mengden med søppel vi kaster blir derfor også større, fordi varen må byttes ut oftere.