Fant alvorlige mangler på oppblåsbare redningsvester

– Dette viser hvor viktig det er å sjekke redningsvestene ofte, sier senioringeniør Steinar Tegneby.

Steinar Tegneby i DSB viser noen av redningsvestene DSB testet

TESTET VESTER: Senioringeniør i DSB, Steinar Tegneby, deltok i testen av oppblåsbare redningsvester.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fant 48 avvik på 18 vester da vestene ble funksjonstestet under et tilsyn med oppblåsbare redningsvester. Det mest alvorlige er at gasspatronen som sørger for at redningsvestene blåser seg opp skrudde seg ut i en test som skal simulere normal bruk, sier senioringeniør i DSB, Steinar Tegneby.

– 8 av 18 feilet i rotasjonstesten. Hvis vesten blir slengt rundt i en båt kan det altså skje at gasspatronen løsner. Da vil du ikke få blåst den opp.

Rotasjonstesten går ut på at redningsvestene blir rotert i en boks med 6 rotasjoner i minuttet over 25 minutter. Testen er ment å gjenspeile normal bruk av redningsvest over tid.

– Er dere overrasket over at patronene løsnet i såpass mange tilfeller?

– Ja, dette er noe vi ikke ante på forhånd, sier Tegneby.

Sammen med brannvesenet testet vi to pølsevester som har ligget ubrukt i noen år.

PØLSEVEST-TEST: NRK og brannvesenet testet to redningsvester som hadde blitt liggende i rundt to år uten sjekk.

Viktig å kontrollere vesten

DSBs rapport «Tilsyn med forbrukerprodukter - Oppblåsbare vester 2017» ble nylig publisert. Et annet alvorlig avvik var at 4 av 18 vester ikke bestod oppblåsningstesten, sier Tegneby.

Senioringeniør i DSB, Steinar Tegneby

OVERRASKET: Senioringeniør i DSB, Steinar Tegneby, trodde ikke de skulle finne så mange avvik siden alle vestene som selges i Norge allerede skal være testet og godkjent.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Alle blåste seg opp, men noen ble ikke fullstendig oppblåst, og noen holdt ikke på luften lenge nok. Mange var også ganske trange rundt halsen.

Andre avvik gikk blant annet på for dårlig informasjon i bruksanvisninger eller på redningsvesten, og at løfteløkken ikke tåler belastningen den skal tåle. DSB mener uansett det viktigste er at redningsvesteiere jevnlig sjekker at de er i god nok stand (se sjekkliste nederst).

– Da er du tryggere på at vesten faktisk fungerer. Utløsertabletten skal også byttes hvis den kommer i kontakt med vann eller senest hvert 1-2 år, sier Tegneby.

– Nå håper vi at importørene og produsentene tar ansvar og følger opp avvikene vi peker på.

– Trenger en holdningsendring

Redningsvester fra 18 importører eller utsalgssteder ble sjekket, og den publiserte rapporten sier ingenting om hvilke vester som gjør det bra og hvilke som gjør det dårlig.

Dag Kaare Nordengen, styreleder i Seatronic Båtutstyr

VIKTIG Å SJEKKE: Styreleder i Seatronic Båtutstyr, Dag Kaare Nordengen, sier det er viktig at folk sjekker de oppblåsbare vestene jevnlig.

Foto: Privat

Styreleder for Seatronic Båtutstyr som selger vester av merket Seago, Dag Kaare Nordengen, påpeker at ingen av vestene i testen hadde så alvorlige feil at de er fjernet fra markedet.

– Vi hadde et par ting vi måtte forsvare. I likhet med veldig mange av de andre skrudde CO2-beholderen seg ut på rotasjonstesten, sier Nordengen.

I etterkant av testen har imidlertid Seatronic levert dokumentasjon på at vesten er rotasjonstestet på nytt, der det ikke blir funnet noen feil. DSB har godtatt testen og avsluttet tilsynet med Seatronic.

– CO2-beholderen er en risikofaktor på alle disse vestene, og den bør også skiftes ut regelmessig. Det viktigste er at eierne av vester sjekker regelmessig. Vi må få til en holdningsendring, sier Nordengen.