Drosjenæringa taper på askeutslipp

Mange kanselerte fly den siste uka har gått ut over taxitrafikken.

Sandefjord Lufthavn Torp

Taxinæringa mister mange faste kunder som ofte drar til Sandefjord lufthavn Torp. Den siste uka har kjøringa til og fra flyplassen stoppa helt opp.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Asken fra Island gjør at taxisjåfører taper mye penger på at kjøringa til flyplassene har stoppa opp.

I Grenland har selskapene til vanlig mange faste kunder og fastpris på kjøring til både Sandefjord lufthavn Torp og Skien lufthavn Geiteryggen.

Les: Askeskyen vender tilbake

- Har tapt 150 000 kroner

Daglig leder i Grenland Taxi, Stein Inge Grimsrud, sier at de har mistet over 200 turer den siste uka.

- Vi merker det. Det har sagt stopp. Turene til flyplassene har stoppet opp, og det er selvfølgelig et savn for oss, sier Stein Inge Grimsrud, daglig leder i Grenland Taxi.

Stein Inge Grimsrud

Daglig leder i Grenland Taxi, Stein Inge Grimsrud, har tapt mye på flystoppen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Selskapet er størst på flyplasskjøring fra Grenland til og fra Sandefjord lufthavn Torp. På de travleste utfartsdagene kjører de opptil 50 turer om dagen til vestfoldflyplassen. Med en fastpris på 810 kroner, betyr dette at de taper opptil 40 tusen kroner dagen.

Les også: Asken kan knekke Vildanden

Les også: SAS taper fortsatt penger

- Sjåføren blir lidende part

Trolig har uka med askekaos gjort at bare dette selskapet har gått glipp av rundt 150 tusen kroner i inntekter. Dette vil først og fremst ramme sjåførene.

- Det er jo sjåførene som skal leve av dette. Det blir primært sjåføren som kjører bilen som blir den lidende part i første omgang, sier Grimsrud.

Grenland Taxi er ikke aleine om å tape penger. I Bamble taxi har de den siste uka mista rundt 30 turer daglig til flyplassene i Sandefjord og i Skien.

- Skien taxi, som er del av Taxitransport Telemark, har tapt 10 turer i døgnet, sier leder Odd Harald Olsen.

Fikk tilbud om tur til Roma

Tapet av flyplasskjøringa kan ikke kompenseres av ekstraordinære langturer, selv om Grenland Taxi denne uka har kjørt helt til Bodø, og også fikk spørsmål om tur til Roma. Leder for Taxitransport Telemark, Odd Harald Olsen, har også har eksotiske forespørsler.

- På søndag ble vi spurt om å kjøre til Madrid. Det ble det ikke noe av, men det ville vært en lang tur som krevde to sjåfører. En annen dag gjorde vi oss klare for en tur til Roma, hvor vi skulle hente folk fra Hydro. Vi hadde sagt ja, regnet pris, og sjåførene var klare, men til slutt fant de andre løsninger. Det var moro så lenge det varte, sier Olsen.

Les: Åpent luftrom over det meste av Europa