Dropper 10 000-meteren

Reaksjonene er mange etter at det ble kjent at Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) fjerner den tradisjonsrike 10 000-meteren fra EM-programmet. – Trist, men jeg gir ikke opp skøytene av den grunn, sier Fredrik van der Horst.

Fredrik van der Horst

Fredrik van der Horst liker å gå 10 000 meter og synes det er kjedelig at distansen fjernes fra EM-programmet.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Andre skøyteløpere har reagert langt mer kompromissløst på at distansen fjernes fra EM fra 2017.

– Dersom 10 000 m byttes ut med 1000 m blir det jo på mange måter et sprintmesterskap. Da går jeg ikke, sier skøytestjernen Sven Kramer ifølge VG.

– Fører til dårligere 5000 m

I ettermiddagssendinga til NRK Østafjells i dag sa skøytetrener og tidligere skøyteløper Tom Erik Oxholm fra Larvik at vedtaket fra ISU er tragisk.

– Det er vemodig at en historisk distanse som 10 000 skal strykes ut av et mesterskap. Jeg mener dette er å angripe saken på feil måte.

Oxholm er enig med de toppløperne som reagerer på dette. Han mener at allround-begrepet handler om det å mestre både 500 og 10 000.

– Jeg tror kvaliteten på 5000 m blir dårligere på sikt med dette vedtaket.

Viktig med fornyelse

Tidligere skøytekommentator i NRK, Gisle Espeland, er enig med ISU i at skøytesporten trenger å fornyes, men synes likevel det er trist at det er mila som forsvinner.

– En spennende 10 000 m er full av nerve og god underholdning.

Tom Erik Oxholm er trener for Fredrik van der Horst fra Tønsberg. TT-løperen reagerer som de fleste andre og sier at denne distansen er en god manndomsprøve for løperne og kan være en spennende opplevelse for tilskuerne.

– Jeg liker å gå 10 000, men jeg har ikke tenkt å gi meg av den grunn. Det er nok sprint i kampen til at jeg kan tilpasse meg den nye sammensetningen av distanser.

– Kan gjøres mer fartsfylt

Van der Horst er opptatt av at skøytesporten skal bli fornyet og at sporten må bli profilert på en bedre måte. Det gjøres ikke ved å droppe 10 000 fra EM mener han.

– Noe kan for eksempel gjøres i TV-produksjonene. Det er snakk om høy fart på løperne i enkelte distanser, og dersom man fikk fram farten på en bedre måte kunne det gjøre det mer spennende og fartsfylt.

Vedtaket i ISU om å droppe 10 000 m gjelder altså bare i EM. I VM skal fortsatt den lengste distansen være med.