Hopp til innhold

Samler inn mat som folk vil kaste

DRANGEDAL (NRK): Årlig går mat for 12 milliarder kroner i søpla. I Drangedal samarbeider rusomsorgen og matbutikkene om å dele den ut istedenfor å kaste den.

Halfdan Esborg, Drangedal

Halfdan Esborg får inn mye mat som butikkene ikke får solgt fordi det er gått ut på dato. Det blir pakket i poser og delt ut til brukere som vil ha den.

Foto: Anita Moland / NRK

I Drangedal har lavterskeltilbudet for rusmisbrukere "Prosjekt Tippen" inngått et samarbeid med flere matvarebutikker. Istedenfor å kaste fullt spiselig mat, blir den nå samla inn og delt ut til folk som trenger det.

Hver dag kjører lederen for prosjektet, Halfdan Esborg, rundt til butikkene og henter inn matvarer som ellers ville gått i søpla.

Nøye på datomerkinga

Første stopp er hos kjøpmannen Tor Rasmus Flom. I dag har han 15–20 brød, en del frukt og noen kokosboller som har gått ut på dato i dag. Og noen klementiner, appelsiner.

– Det er helt fantastisk å slippe å hive det, så det håper jeg alle butikker vil gjøre, sier Flom.

Han synes folk er litt for nøye på datomerkinga.

– Viss det går en dag over, så tror folk de kan dø. Men jeg har spist varer som er nesten fra forrige århundre og er ikke død enda, sier Flom.

Han er veldig takknemlig for at noen vil komme og hente varene, for da slipper han å hive så mye mat.

Tor Rasmus Flom, Drangedal

Kjøpmann Tor Rasmus Flom i Drangedal med en kasse med mat.

Foto: Anita Moland / NRK

Kommer til nytte

På Coop Prix i Drangedal finner Jostein Eide fram brød og andre matvarer. Han synes det blir kasta altfor mye mat.

– Det er mye som er brukbart. Vi setter ned prisene på en del varer, men kundene er veldig kresne og vil ha førsteklasses kvalitet. Så jeg synes det er veldig bra med et sånt prosjekt, og at maten kan bli brukt, sier Eide.

Halfdan Esborg trives med å være med på prosjektet. Han synes det er forferdelig å kaste så mye mat.

– For det er jo like godt mesteparten av det. Og da er det jo fint at det kan komme til nytte, sier Esborg.

Lager av det vi får

Og til nytte kommer det. Tilbake på Tippen er brukerne spente på hva vi har med oss. Kjell Steinar Evensen er kjøkkenansvarlig og inspiserer innholdet.

– Her er det mye grønt. Vi lager av det vi får inn. Det kan være lapskaus eller annet, sier Evensen.

Her på Tippen møtes folk med rusproblemer og psykiske lidelser. En av de er Wenche Ulltveit-Moe. At nordmenn kaster så mye som 46 kilo mat hver i året, er ikke bare negativt.

– Det er jo bra at vi kan få det hit. Og det bra om maten kan komme til nytte for folk som ikke har så god råd. Jeg er veldig glad for dette tilbudet, sier Ulltveit-Moe.

Forbud i Frankrike

I Frankrike har matvarekjedene nå fått forbud mot å destruere mat. Loven de vedtok i vår pålegger butikkene å gi bort usolgt, men fortsatt spiselig mat til veldedighet.

I Drangedal er de utrangerte matvarene snart på vei ut i bygda. Maten blir pakket i poser med brød, boller og lomper. Og med tomater, druer, bananer og mandariner.

– Slik gjør vi til det er tomt. Og kjører det ut til brukere som vi veit gjerne vil ha det, sier Esborg.